backtotop
Nieuws

Alzheimer: op zoek naar nieuwe diagnosestests

De ziekte van Alzheimer kan tot op vandaag nog altijd maar op één manier gediagnosticeerd worden: door de patiënt en zijn familie te bevragen (anamnese), of via neuropsychologische tests. Geen enkele test kan echter de diagnose met zekerheid bevestigen. Ondertussen gaat het onderzoek volop verder.

Reclame

Eerder zagen we dat neuropsychologische tests de diagnose helpen te bepalen. Zolang de patiënt leeft, is het echter onmogelijk om met zekerheid de diagnose te stellen. Alleen een microscopisch hersenonderzoek na het overlijden kan de typische afwijkingen opsporen.

Geen enkele test beschikbaar

Er bestaat geen enkele biologische marker, noch in het bloed noch in het cerebrospinale vocht (rond het ruggenmerg en de hersenen), om de diagnose te bevestigen. Vandaar dat de arts alleen maar een waarschijnlijkheidsdiagnose kan stellen, geen zekerheidsdiagnose.

Toch lijkt een Amerikaans team op weg om zo'n test te ontwikkelen. Die is gebaseerd op het zoeken naar een eiwit: ADDL (Amyloid-Derived Diffusable Ligand). De aanwezigheid van dat eiwit in het cerebrospinale vocht zou gebonden zijn aan een ander eiwit, bèta-amyloïde, waarvan de ophoping in de hersenen typisch is voor alzheimer.

Aan het opsporen van dat eiwit in het cerebrospinale vocht komt echter heel wat medische hightech te pas. En precies hier komen de nanotechnologieën om de hoek kijken, met andere woorden: de technologieën van het oneindig kleine. Eén ervan, "biobarcode amplification" genoemd, zou het ADDL-eiwit kunnen opsporen.

Zekerheid en snelheid

Deze technologie zou als voordeel hebben dat de diagnose niet alleen met zekerheid kan worden gesteld, maar ook sneller. Een tijdige diagnose is des te belangrijker omdat de huidige behandelingen de ziekte niet kunnen genezen, maar alleen kunnen stabiliseren.

Tot dusver is de techniek uitgetest op 30 patiënten, met zeer bemoedigende resultaten. Want wat bleek: alle alzheimerpatiënten hadden een veel hoger ADDL-gehalte dan normaal.

Het zal nog jaren - en tal van validaties - duren eer de test ingeburgerd raakt in de dagelijkse medische praktijk. Toch ziet het ernaar uit dat de ziekte van Alzheimer in de toekomst tijdig en met een hoge zekerheidsgraad zal kunnen worden opgespoord.

Dr. Philippe Violon

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Neuropsychologische tests bij de diagnose van Alzheimer

Mini Mental State Examination Ook al bestaat er geen specifieke biologische marker (…)

Alzheimer - Diagnose - Neuropsychologische tests bij de diagnose van Alzheimer
Een neurologische ziekte

Een neurologische ziekte De ziekte van Alzheimer - (…)

Alzheimer - Begrijpen - Een neurologische ziekte