backtotop
Nieuws
Alzheimer: mag u op vakantie vertrekken?

Alzheimer: mag u op vakantie vertrekken?

Mag u op vakantie gaan als u de ziekte van Alzheimer hebt? En welke mogelijkheden bestaan er in België?

Reclame

De ziekte van Alzheimer legt dag in dag uit een enorm gewicht op de schouders van patiënten en hun familie. Niet meer dan logisch dus dat partners, kinderen, broers of zussen af en toe eens ademruimte nodig hebben. En er bestaan wel degelijk oplossingen op dat vlak. Zo geeft de 'Association Baluchon' mantelzorgers de kans om op vakantie te gaan, terwijl de patiënt in goede handen blijft. Al kiezen sommige mantelzorgers ervoor om op adem te komen, en tegelijk bij hun geliefde te blijven.

Alzheimer: geval per geval evalueren

Is het verantwoord om op vakantie te vertrekken met een alzheimerpatiënt' Uiteraard moet elke situatie geval per geval bekeken worden. Toch kan het een goed idee zijn om voor een eerste reis een bestemming dichtbij te kiezen. Het heeft geen zin om naar de andere kant van de wereld te vliegen als een weekendje Belgische kust al problemen stelt.

Oplossingen in het buitenland

Soms is er specifieke begeleiding nodig om zo'n reis vlot te laten verlopen. In Oostenrijk, Zwitserland, Nederland, Frankrijk en binnenkort ook Duitsland bestaan er patiëntenverenigingen die aangepaste reizen organiseren voor alzheimerpatiënten en hun naasten. In de vakantieverblijven hebben zowel patiënt als mantelzorger hun eigen ruimte, en zien ze elkaar op verschillende momenten van de dag terug. De patiënten worden opgevangen door vrijwilligerspersoneel, waardoor hun geliefden even op adem kunnen komen.

En in België?

Dergelijke reizen vereisen aanzienlijke middelen. "We hebben geprobeerd om dit type project ook in België te lanceren", aldus Sabine Henry, voorzitster van de 'Ligue Nationale Alzheimer Liga'. "Maar zoiets vraagt behoorlijk wat financiële middelen, en we hebben die helaas nog niet gevonden. Toch blijven we zoeken naar een oplossing. Zo heeft in Oostenrijk een hoteluitbater zijn zaak tijdens het laagseizoen ter beschikking gesteld van de Oostenrijkse Liga, waardoor het project kon doorgaan."

Een alternatieve oplossing

Sommige ziekenfondsen organiseren begeleide reizen voor alle doelgroepen, en dus ook voor alzheimerpatiënten. Tijdens zo'n verblijf is er begeleiding van speciaal opgeleide vrijwilligers. Hoewel die vakantieformule niet speciaal bedacht is voor alzheimerpatiënten, kan ze toch een goed alternatief vormen. Meer informatie bij uw ziekenfonds.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen

Oriëntatiestoornissen Naast de voor de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen
De ziekte van Alzheimer: verschillende oorzakelijke factoren

Genetische voorbestemdheid De echte oorzaak van de ziekte van Alzheimer is nog altijd onbekend. (…)

Alzheimer - Oorzaken - De ziekte van Alzheimer: verschillende oorzakelijke factoren