backtotop
Nieuws
Alzheimer en rusthuis: maak de juiste keuze

Alzheimer en rusthuis: maak de juiste keuze

De keuze van een rusthuis voor een alzheimerpatiënt is een belangrijke levensbeslissing. Ziehier enkele elementen voor een optimale keuze.

Reclame

Wanneer de ziekte van Alzheimer in een verder gevorderd stadium komt, is opname in een rusthuis soms onvermijdelijk. De keuze van de instelling kan echter moeilijker blijken dan gedacht en heel wat vragen oproepen. Geniet een rusthuis gespecialiseerd in alzheimer de voorkeur? En op welke elementen moet u letten bij uw keuze?

De ene alzheimerpatiënt is de andere niet

Allereerst moet u zich ervan bewust zijn dat elke mens zijn eigenheid heeft, of hij nu alzheimer heeft of niet, en dat u daar rekening moet mee houden. Iedereen heeft immers specifieke eisen als het gaat om medische zorg, budget, transportfaciliteiten… Zo zal een socialer iemand wellicht een rusthuis verkiezen waar groepsactiviteiten aangeboden worden, terwijl anderen liever met rust worden gelaten. De keuze moet er dus zo veel mogelijk één “op maat” zijn!

Een gespecialiseerd rusthuis?

Wat is beter: een rusthuis dat gespecialiseerd is in de ziekte van Alzheimer en aanverwante dementie, of een meer gemengde structuur? De eerste oplossing is niet voor iedereen geschikt. Wie alzheimer heeft in een vroeg stadium, zal misschien niet graag dag in dag uit in contact komen met personen die al in een verder gevorderd stadium zitten… en die hem een beeld kunnen geven van wat hem de komende maanden en jaren te wachten zou kunnen staan.

Praten met het medisch team

Een goede communicatie met de directie en het medisch team is van essentieel belang. Op die manier kunt u nagaan of het rusthuisteam geschikt is om de patiënt op de juiste manier op te vangen. Bovendien leert u op die manier beter de plus- en minpunten van het rusthuis kennen. Heeft de patiënt bijvoorbeeld de neiging om weg te lopen, dan kan het nuttig zijn om te controleren of het niet om een te open structuur gaat en of het niet te gemakkelijk is om onopgemerkt naar buiten te glippen.

De juiste keuze maken

Als u van bij het begin de juiste keuze maakt, hoeft de alzheimerpatiënt nadien niet meer te verhuizen. Verhuizen is immers geen goede zaak voor hem, want dan raakt hij zijn vaste aangrijpingspunten kwijt. Er bestaan organisaties die u daarbij helpen:

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Opname in een woon- en zorgcentrum van een patiënt met de (…)

Opname in een instelling: een moeilijke beslissing Als een patiënt met de ziekte (…)

Alzheimer - Leven met - Opname in een woon- en zorgcentrum van een patiënt met de ziekte van Alzheimer
Hoe evolueert de ziekte van Alzheimer?

Aantasting van de cognitieve functies Alle lichamelijke en geestelijke functies (…)

Alzheimer - Symptomen - Hoe evolueert de ziekte van Alzheimer?