backtotop
Nieuws

Alzheimer en het levenseinde: het belang van de juiste aanpak

De ziekte van Alzheimer kan vandaag steeds beter behandeld worden. De huidige geneesmiddelen zijn weliswaar zeer doeltreffend, maar verlengen de levensduur van de patiënten niét. Vandaar de vraag: wat kunnen we doen om alzheimerpatiënten zo lang mogelijk een goede levenskwaliteit te waarborgen?

Reclame

De ziekte van Alzheimer is een complexe aandoening die het menselijk lichaam aanvalt, een heel ingewikkeld systeem dat sowieso al te maken krijgt met veroudering, een verschijnsel met tal van gevolgen. De oorzaken van de oversterfte als gevolg van die ziekte zijn dan ook bijzonder moeilijk te bepalen.

Collaterale schade…

Sommige doodsoorzaken van alzheimerpatiënten zijn een rechtstreeks gevolg van de ziektesymptomen. Een voorbeeld: voedingsproblemen door hun verwardheid, en later slikproblemen. Ook valpartijen, de belangrijkste doodsoorzaak bij bejaarden, vormen een groot risico op oversterfte bij bejaarden, die vaak verward en gedesoriënteerd zijn. Bovendien zijn de andere aandoeningen die zich boven op de ziekte van Alzheimer ontwikkelen, soms moeilijk te behandelen. Enerzijds omdat bepaalde geneesmiddelen niet mogen worden voorgeschreven aan alzheimerpatiënten omdat ze hun dementie dreigen te verergeren, anderzijds omdat verwardheid een goede therapietrouw bemoeilijkt (ze kunnen hun geneesmiddelen vergeten te nemen of zich vergissen van dosis).

Opgelet voor andere aandoeningen!

Er is nog een ander, veel complexer aspect dat de mortaliteit bij alzheimerpatiënten beïnvloedt: de interactie tussen hun ziekte en andere mogelijke aandoeningen. Dr. Ingo Beyer, geriater in het UVC Brugmann, noemt als voorbeeld een urine-infectie, een vrij banale aandoening bij bejaarden. "Bij een alzheimerpatiënt die zo'n infectie krijgt, zullen de cognitieve symptomen vaak plots verergeren. Dit effect op hun dementie verhoogt dan het risico op complicaties en dus het sterfterisico." De ziekte van Alzheimer wordt in het algemeen negatief beïnvloed door alle vormen van agressie die het lichaam te verduren krijgt.

Welke strategie hanteren?

De vooruitzichten inzake alzheimer zijn niet echt optimistisch, maar anderzijds is er ook geen reden tot fatalisme. Voor elke fase en elk probleem bestaan er immers oplossingen.

-    Alle beginnende ziekten moeten zo snel mogelijk behandeld worden, om een chronische behandeling te vermijden.

-    Valpartijen kunnen voorkomen worden door de woonomgeving van de patiënt aan te passen: alle gangen en vertrekken verlichten, antislipsystemen plaatsen. …

-    Om voedingsproblemen te voorkomen, is het belangrijk om de voeding van alzheimerpatiënten strikt op te volgen en hun eiwitconsumptie te verhogen.

Ook de keuze van het medisch behandelingsteam is in alle omstandigheden cruciaal. Aarzel niet om langs te gaan bij de artsen en hen alle vragen voor te leggen waar u mee zit. Naast deze website bestaan er ook boeken waar u antwoord vindt op uw vragen. Neem tot slot ook contact op met patiëntenverenigingen. Die zijn meestal zeer behulpzaam en kunnen u adviseren over heel wat aspecten van de behandeling.   

Marion Garteiser

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Praktische hulp bij de ziekte van Alzheimer

Thuisverpleging Verpleegkundigen kunnen de door de arts (…)

Alzheimer - Leven met - Praktische hulp bij de ziekte van Alzheimer
Geheugenstoornissen en de ziekte van Alzheimer

Onschuldige vergeetachtigheid Het beginstadium van de ziekte wordt gekenmerkt door (…)

Alzheimer - Symptomen - Geheugenstoornissen en de ziekte van Alzheimer