backtotop
Nieuws
Alzheimer en dagelijks leven: thuishulp

Alzheimer en dagelijks leven: thuishulp

De ziekte van Alzheimer veroorzaakt geleidelijk autonomieverlies. Thuishulp en thuiszorg kunnen in dat geval bijzonder nuttig zijn.

Reclame

De ziekte van Alzheimer gooit het dagelijks leven van de patiënt en van zijn naaste omgeving grondig overhoop. Om het geleidelijke autonomieverlies op te vangen, moeten mantelzorgers vaak hun tijdsschema aanpassen… op gevaar af zichzelf te isoleren of erger nog: eronderdoor te gaan. De oplossing om dit soort problemen te vermijden: zichzelf tijd geven en zich laten helpen. Thuishulp en thuiszorg kunnen in dat verband hun nut bewijzen.

Huishoudelijke, medische en/of gezinshulp

Thuishulp en thuiszorg omvatten een zeer breed gamma diensten waarop patiënten en hun naaste omgeving een beroep kunnen doen:

• gezinshulp: omvat alle hulp in het dagelijkse leven: maaltijden bereiden, de was doen, boodschappen doen, strijken… Gezinshulp is vaak een belangrijke psychologische en sociale steun;

• huishoudelijke hulp: omvat uitsluitend huishoudelijke taken;

• thuisverpleging: thuisverpleegkundigen verrichten niet alleen zorghandelingen, maar kunnen ook helpen bij het klaarmaken van pillendoosjes, de geneesmiddelenadministratie, het toilet…

Coördinatiecentra

De eenvoudigste manier om vlot toegang te krijgen tot al die diensten, is zich wenden tot een coördinatiecentrum. Eén telefoontje volstaat. Het nut van die centra? Zoals hun naam duidelijk maakt, zorgen ze voor de coördinatie tussen de verschillende zorgverleners. Zodat iedereen aan hetzelfde zeel trekt en hun uren elkaar niet overlappen bijvoorbeeld. Maar hun taak gaat nog verder, want het is de bedoeling een echt hulpplan op te maken. Vandaar dat de coördinatoren de behoeften van de patiënten en hun omgeving evalueren, hen informeren, opvolgen, ondersteunen… Opmerking: de verschillende diensten zijn betalend, maar de coördinatiedienst is gratis.

Thuisdiensten voor alzheimerpatiënten

Deze coördinatiecentra kunnen ook verschillende onafhankelijke diensten aanbieden: ziekenoppas – zodat de mantelzorger intussen boodschappen kan doen bijvoorbeeld – , logopedisten, kinesitherapeuten, tandartsen of zelfs kappers… Kortom, alle beroepen die aan huis kunnen komen bij patiënten met beperkte mobiliteit.

Waar kunt u terecht voor meer info?

Dergelijke coördinatiecentra zijn in heel het land aanwezig. Voor de contactgegevens van het centrum dat actief is in uw regio, kunt u rechtstreeks terecht bij uw ziekenfonds.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
De ziekte van Alzheimer: verschillende oorzakelijke factoren

Genetische voorbestemdheid De echte oorzaak van de ziekte van Alzheimer is nog altijd onbekend. (…)

Alzheimer - Oorzaken - De ziekte van Alzheimer: verschillende oorzakelijke factoren
Gedragsstoornissen en de ziekte van Alzheimer

Stemmingsschommelingen Net als geheugenstoornissen (…)

Alzheimer - Symptomen - Gedragsstoornissen en de ziekte van Alzheimer