backtotop
Nieuws
Alzheimer: een opname uitstellen

Alzheimer: een opname uitstellen

Amerikaanse onderzoekers belichten de voordelen van een combinatiebehandeling bij de ziekte van Alzheimer.

Reclame

Alzheimer: opname in een instelling

De druk op de schouders van alzheimerpatiënten en hun naaste omgeving kan enorm zijn. Met de jaren gaan hun cognitieve vermogens onherroepelijk achteruit. Het begint met kleine dingen vergeten, maar nadien kunnen er zwaardere problemen ontstaan, zoals persoonlijkheidsveranderingen, wegloopgedrag... Dergelijke situaties zijn op de duur nog moeilijk te dragen voor mantelzorgers, partners, familie en vrienden. Als de thuissituatie onhoudbaar wordt, is opname in een instelling vaak nog het laatste redmiddel. De familie ervaart opname echter dikwijls als een mislukking. Welnu, volgens een studie in 'The Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry' zou ze kunnen worden uitgesteld dankzij een combinatiebehandeling.

Combinatiebehandelingen

Alzheimerbehandelingen hebben niet als doel om de ziekte te genezen, maar om de symptomen te verlichten en het ziekteverloop af te remmen, om op die manier de levenskwaliteit van de patiënt te verbeteren. Er bestaan twee soorten behandelingen: cholinesteraseremmers en memantine. Amerikaanse onderzoekers hebben die behandelingen bestudeerd en hebben geprobeerd om hun effect te achterhalen bij gelijktijdig gebruik. Ze volgden gedurende meer dan 20 jaar 943 patiënten, om na te gaan of zo'n combinatiebehandeling de opname in een instelling kan vertragen.

Opname uitstellen

Patiënten die beide behandelingen combineerden, liepen meer dan drie keer minder risico om opgenomen te worden in een instelling dan patiënten die alleen cholinesteraseremmers kregen. Dat laat vermoeden, aldus de onderzoekers, dat memantine het effect van cholinesteraseremmers versterkt. Een combinatiebehandeling zou hun communicatievermogens, hun functionele toestand en hun levenskwaliteit verbeteren, waardoor ze langer thuis zouden kunnen blijven.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Opname in een woon- en zorgcentrum van een patiënt met de (…)

Opname in een instelling: een moeilijke beslissing Als een patiënt met de ziekte (…)

Alzheimer - Leven met - Opname in een woon- en zorgcentrum van een patiënt met de ziekte van Alzheimer
Praktische hulp bij de ziekte van Alzheimer

Thuisverpleging Verpleegkundigen kunnen de door de arts (…)

Alzheimer - Leven met - Praktische hulp bij de ziekte van Alzheimer