backtotop
Nieuws
Alzheimer: een hormoon dat het geheugen verbetert

Alzheimer: een hormoon dat het geheugen verbetert

Amerikaanse wetenschappers zijn tot de bevinding gekomen dat het hormoon IGF-2 een cruciale rol speelt in het geheugenproces. Een eerste stap naar nieuwe alzheimerbehandelingen?

Reclame

Geheugenproblemen zijn wellicht het bekendste symptoom van de ziekte van Alzheimer. Vanaf de eerste ziektestadia treedt vergeetachtigheid op. Aanvankelijk treft die alleen het recente geheugen en kan ze vrij onschuldig lijken. Maar naarmate de ziekte verergert, nemen de geheugenstoornissen toe en worden ze steeds frequenter.

Geheugenverlies vertragen

De ziekte van Alzheimer is ongeneeslijk, maar als het nu eens mogelijk was om het geheugenverlies te vertragen? Aangezien er geen curatieve behandelingen bestaan, gaan wetenschappers op zoek naar andere manieren om de ziektesymptomen te verlichten, en de patiënten te helpen. Een Amerikaans onderzoeksteam lijkt een nieuwe stap te hebben gezet in die richting. Het ontdekte namelijk IGF-2, een hormoon dat een cruciale rol speelt in het geheugenproces.

Beter en langer onthouden

Wetenschappers hebben ontdekt dat de IGF-2-concentratie in de hersenen sterk toeneemt bij het onthouden van informatie. Dus spoten ze een synthetische vorm van dat hormoon in bij ratten. Resultaat: deze hormoonsupplementen zorgden ervoor dat de knaagdieren niet alleen beter informatie onthielden, maar ook langer. De effecten van deze injecties hielden nog drie weken aan.

Op naar een nieuwe behandeling tegen alzheimer?

Wordt dit hormoon op een dag ook toegediend aan de mens? “IGF-2 zou best wel eens een middel kunnen zijn om de achteruitgang van het geheugen te vertragen, al kunnen we dat nog niet met zekerheid stellen”, aldus Cristina Alberini, hoofdauteur van de studie. “Daar is grondiger onderzoek voor nodig. Iets waar we momenteel mee bezig zijn.” De ontdekking van de cruciale rol van IGF-2 is slechts een eerste stap. Als de resultaten bevestigd worden, zal het nog jaren duren voor er eventueel doeltreffende, veilige behandelingen worden ontwikkeld voor de mens.

Dillon Y Chen, Sarah A Stern, Ana Garcia-Osta, Bernadette Saunier-Rebori, Gabriella Pollonini, Dhananjay Bambah-Mukku, Robert D Blitzer, Cristina M Alberini. A critical role for IGF-II in memory consolidation and enhancement. Nature. Vol. 469, Issue 7331, 2011. Pages: 491-497.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Geheugenstoornissen en de ziekte van Alzheimer

Onschuldige vergeetachtigheid Het beginstadium van de ziekte wordt gekenmerkt door (…)

Alzheimer - Symptomen - Geheugenstoornissen en de ziekte van Alzheimer
De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen

Oriëntatiestoornissen Naast de voor de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen