backtotop
Nieuws
Alzheimer: de rol van de ergotherapeut

Alzheimer: de rol van de ergotherapeut

In de geheugenklinieken probeert de ergotherapeut de autonomie van alzheimerpatiënten zo lang mogelijk te behouden.

Reclame

De rol van de ergotherapeut

De ziekte van Alzheimer is een degeneratieve ziekte. Gaandeweg verergeren de cognitieve problemen, zoals geheugenproblemen en concentratieverlies. Taken die vroeger moeiteloos gebeurden, worden steeds moeilijker om uit te voeren. Uiteindelijk worden alzheimerpatiënten afhankelijk van hun naasten. De ergotherapeut remt dit autonomieverlies af door de omgeving van de patiënt aan te passen. Hij automatiseert ook het dagelijkse leven van de patiënt met behulp van bijzondere technieken. Binnen de afdeling geheugenkliniek werkt hij samen met een neuropsycholoog, een verpleegkundige, een sociaal assistente en een neuroloog.

Dagelijkse problemen evalueren

De ergotherapeut houdt zich bezig met het dagelijkse leven van de patiënt: koken, boodschappen doen, zich ontspannen en de administratie. Omdat elke patiënt anders evolueert, worden eerst zijn problemen beoordeeld aan de hand van een vragenlijst en een situatieschets. “Met een bezoek aan huis observeert de ergotherapeut de patiënt binnen zijn omgeving. Zo kan hij een verband leggen tussen de moeilijkheden van de patiënt en zijn cognitieve problemen”, legt Catherine Olivier, ergotherapeut van de geheugenkliniek van het CHU te Luik, uit. “Als de patiënt bijvoorbeeld iets laat aanbranden tijdens het koken, dan proberen wij de oorzaak te bepalen. Misschien verloor hij de tijd uit het oog of zijn aandacht. Reden van het probleem ligt dan aan het geheugen of aan concentratieverlies.”

Oplossing op maat

Samen met de neuropsycholoog ontwikkelt de ergotherapeut vervolgens een oplossing op maat van de patiënt en past hij zijn omgeving aan. Een fiche met uitleg die op de juiste plaats wordt gezet, kan bijvoorbeeld een taak uitvoerig beschrijven en een cognitief probleem tegengaan. “Bij het koken kan dat om een zeer gedetailleerd recept gaan. Er bestaat ook de mogelijkheid om een leeslint te gebruiken om zo verwarring te voorkomen”, zegt Olivier. Die fiches kunnen het gebruik van een gsm, een hifi-installatie, een computer, opzoekwerk op internet enz. vergemakkelijken.

Gevolgen ziekte van Alzheimer verminderen

Doel is dat de patiënt zo lang mogelijk autonoom blijft. Dat verlicht de taak van de begeleider, en stelt de plaatsing in een instelling zo lang mogelijk uit.

Bovenop het vergemakkelijken van het dagelijkse leven, kan de ergotherapeut ontspannende activiteiten aanmoedigen: scrapbooking, schilderen, breien … “Hoe minder activiteiten we lanceren, hoe minder we hem zin geven om iets te doen. De ziekte verergert sneller bij iemand die de hele tijd lui in zijn zetel zit. Actief zijn is belangrijk in het leven van een alzheimerpatiënt”, besluit Olivier.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat te verwachten van de behandelingen van de ziekte van (…)

Inwerken op de symptomen Aangezien de oorzaak van de ziekte van Alzheimer nog altijd niet bekend is (…)

Alzheimer - Behandeling - Wat te verwachten van de behandelingen van de ziekte van Alzheimer?
Cholinesteraseremmers: de evolutie van de symptomen afremmen

Inwerken op de hersenen De cholinesteraseremmers kwamen zo'n tien jaar geleden op (…)

Alzheimer - Behandeling - Cholinesteraseremmers: de evolutie van de symptomen afremmen