backtotop
Nieuws

Alzheimer: de genetische risicofactoren

De kennis over de ziekte van Alzheimer gaat er voortdurend op vooruit. Zo werden enkele jaren geleden de genetische risicofactoren opgespoord. Dit verbeterde inzicht in de rol van onze genen bij het ontstaan van de ziekte is essentieel om preventiestrategieën te kunnen ontwikkelen.

Reclame

Heel wat ziekten worden beïnvloed door ons genetisch materiaal. Wat alzheimer betreft, blijven de erfelijke gevallen echter uiterst zeldzaam. Wel bestaan er, net als voor andere ziekten zoals multiple sclerose, zogenaamde gevoeligheidsgenen. Ze verhogen het risico, maar betekenen allerminst dat de drager ervan ook met zekerheid de ziekte zal krijgen.

Alzheimer en ApoE4

Sinds een paar jaar hebben onderzoekers veel belangstelling voor een specifiek gen: apolipoproteïne E (ApoE). We zijn immers allemaal drager van dat gen, in één van zijn vier vormen: E1, E2, E3 of E4. Welnu, wetenschappers hebben het E4-gen teruggevonden bij ongeveer 15 % van de algemene bevolking, maar bij 35 % van alle alzheimerpatiënten. Een des te interessantere vaststelling omdat ApoE een essentiële rol speelt bij het cholesteroltransport en ook het risico verhoogt op beroerten en infarcten.

Cholesterol en alzheimer: een niet-bewezen verband

Deze vaststelling zou ons meteen kunnen doen denken dat er een verband is tussen een te hoog cholesterolgehalte in het bloed en een verhoogd alzheimerrisico. Dit verband werd onderzocht in een recente studie uit 2005, maar het resultaat was overduidelijk: er bestaat geen link tussen beide verschijnselen. Een hoge cholesterol is weliswaar niet gezond, maar blijkt geen rol te spelen bij het ontstaan van de ziekte.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
De ziekte van Alzheimer: verschillende oorzakelijke factoren

Genetische voorbestemdheid De echte oorzaak van de ziekte van Alzheimer is nog altijd onbekend. (…)

Alzheimer - Oorzaken - De ziekte van Alzheimer: verschillende oorzakelijke factoren
Een neurologische ziekte

Een neurologische ziekte De ziekte van Alzheimer - (…)

Alzheimer - Begrijpen - Een neurologische ziekte