backtotop
Nieuws

Alzheimer Café Day 2007: "de geur van koffie vergeet je niet'"

Zaterdag 7-7-07 zakt de Nationale Alzheimer Liga af naar het centrum van Brussel en nodigt ze alle voorbijgangers uit om zich te komen informeren, te engageren of mee te doen aan een van de vele activiteiten, en natuurlijk ook om een kopje koffie te drinken.

Reclame

De doelstelling van een Alzheimer café is om in een gemoedelijke sfeer en met een kopje koffie samen te zitten en te praten, ervaringen uit te wisselen, opnieuw het plezier te smaken van aan het sociale leven deel te nemen met zijn zieke familielid of partner. Nu zaterdag 7 juli kan elke voorbijganger dit initiatief leren kennen en meer over de ziekte aan de weet komen in het kader van de Alzheimer Café Day, een actie die het grote publiek wil sensibiliseren en meer aandacht vragen voor de ziekte van Alzheimer. We hadden een gesprek met Sabine Henry, voorzitter van de Nationale Alzheimer Liga en de vrouw achter dit initiatief.

Vanwaar het idee om een Alzheimer Café Day te houden?

Door mijn functie in de Liga heb ik heel wat landen kunnen bezoeken. In Ierland nam ik zo deel aan een Alzheimer Tea Day. Ik vond het een interessant idee… maar in België drinkt men natuurlijk meer koffie dan thee… Zo ontstond bij mij het idee om een Alzheimer Café Day te organiseren. Want het café staat hier bij ons synoniem met solidariteit en gezellig samen zijn, met verbondenheid… Onze bedoeling is om het grote publiek, de voorbijganger, op een prettige manier te onthalen. Niet om de problematiek van de ziekte te dramatiseren, maar om het taboe errond te doorbreken.

Vorig jaar was er een Alzheimer Café Day op 6-6-06. Hoe ziet deze tweede editie er uit?

Dit jaar ligt het accent op de Verklaring van Parijs. Deze vraagt dat de ziekte van Alzheimer in Europa een prioriteit zou worden op de politieke agenda. Een maand geleden heb ik de verklaring naar al onze politieke partijen gestuurd en hen gevraagd om de verklaring in hun regeringsprogramma op te nemen. Op de Alzheimer Café Day krijgt iedereen de kans om de verklaring te ondertekenen. Zo is ze niet alleen symbolisch belangrijk, maar kunnen we ook druk uitoefenen op de beleidsmakers.

7-7-07 is ook een sterk symbool.

Absoluut. 6-6-06, 7-7-07… We willen er minstens tot 2012 mee doorgaan! Het is een symbool en tegelijk ook een mnemotechnisch hulpmiddel. Het verwijst dus naar het geheugen en zo ook naar de ziekte van Alzheimer.

Hoe is het project precies tot stand gekomen?

Het was me opgevallen dat er op het niveau Brussel een grote behoefte was aan activiteiten en mogelijkheden om elkaar te ontmoeten. We hadden dus ter plekke een partner nodig. Ik heb daarom contact gezocht met de vzw ‘les Centres de Contact de Bruxelles’ met wie we dus dit jaar in zee gaan.

Hoe ziet de 7-7-07-dag er concreet uit?

Van 11u. tot 17u  staan er twee grote tenten op het Muntplein. Er zullen stands zijn met informatie, ludieke spelen,… Onze bedoeling is om de ziekte op een andere manier te benaderen: op een speelse manier, door te proeven, door interactie. Om 14u. is er een echt « Alzheimer café » waaraan de voorbijgangers kunnen deelnemen. Om 15u. volgt dan een meer theoretische voorstelling van de Alzheimer cafés. Het motto van de dag is: «  De geur van koffie vergeet je niet »….

Nationale Alzheimer Liga: 04/229 58 10

vzw les Centres de Contact de Bruxelles: 02/279 36 71

Julie Luong
Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
De ziekte van Alzheimer: verschillende oorzakelijke factoren

Genetische voorbestemdheid De echte oorzaak van de ziekte van Alzheimer is nog altijd onbekend. (…)

Alzheimer - Oorzaken - De ziekte van Alzheimer: verschillende oorzakelijke factoren
Hoe evolueert de ziekte van Alzheimer?

Aantasting van de cognitieve functies Alle lichamelijke en geestelijke functies (…)

Alzheimer - Symptomen - Hoe evolueert de ziekte van Alzheimer?