backtotop
Nieuws
Alzheimer bij jongeren: minder geheugenproblemen

Alzheimer bij jongeren: minder geheugenproblemen

Kun je de ziekte van Alzheimer hebben zonder last te hebben van geheugenproblemen? Bij een op de drie patiënten met beginnende alzheimer zou dat het geval zijn. Gevolg: soms een foute diagnose.

Reclame

Cognitieve stoornissen en in het bijzonder geheugenstoornissen zijn typisch voor de ziekte van Alzheimer. Niet verrassend, want vergeetachtigheid is meestal het eerste symptoom. Toch zouden een olifantengeheugen en de ziekte van Alzheimer niet per se onverenigbaar zijn. Deze op het eerste gezicht tegenstrijdige combinatie zou vaker voorkomen bij patiënten met een vroegtijdige vorm van dit type dementie.

Vormen van vroegtijdige dementie

De belangrijkste risicofactor voor de ziekte van Alzheimer is de leeftijd. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans om de ziekte te ontwikkelen. Zo zou ze 1 tot 6% van alle 65-plussers treffen, tegen 20 tot 40% van alle 80-plussers. Toch kunt u voor uw 65ste alzheimer krijgen. Bij sommigen kan de ziekte zelfs al vroeger ontstaan, soms vanaf 40 jaar. Deze gevallen blijven evenwel zeldzaam. Typisch bij deze ’jonge’ patiënten: velen van hen zouden in de eerste ziektestadia geen geheugenstoornissen hebben.

Alzheimer zonder geheugenstoornissen?

Volgens Spaanse onderzoekers zou tot 37% van alle patiënten met vroegtijdige dementie – voor 65 jaar dus – geen enkele geheugenstoornis vertonen op het ogenblik dat de ziekte ontstaat. Bij deze patiënten uit de ziekte zich op verschillende manieren:

  • gedragsstoornissen (sociaal onaangepast gedrag bijvoorbeeld)
  • impulsiviteit
  • apathie
  • ontremming (desinhibitie)

Ook visuospatiële stoornissen (moeite om een beeld te begrijpen of een afstand in te schatten) en taalstoornissen kunnen het eerste symptoom zijn van de ziekte van Alzheimer.

Vaak een foute diagnose

Jongeren zonder enig geheugenprobleem: moeilijk om daar eventuele alzheimerpatiënten in te zien, ook voor artsen. Aanvankelijk kreeg 57% van de studiedeelnemers met deze atypische symptomen immers een verkeerde diagnose. Bij een groot deel van hen was de diagnose zelfs nooit gesteld. Op zijn minst problematisch toch. Vooral als we weten dat een aangepaste begeleiding en behandeling de levenskwaliteit van de patiënten kunnen verbeteren, op voorwaarde dat ze de juiste diagnose krijgen uiteraard.

Bronnen: Balasa, M., Gelpi, E., Antonell, A., Rey, M.J., Sanchez-Valle, R., Molinuevo, J.L., Llado, A. Clinical Features And Apoe Genotype Of Pathologically Proven Early-Onset Alzheimer Disease. Neurology. May 2011, Volume 76, Issue 20, pages: 1720-1725.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Geheugenstoornissen en de ziekte van Alzheimer

Onschuldige vergeetachtigheid Het beginstadium van de ziekte wordt gekenmerkt door (…)

Alzheimer - Symptomen - Geheugenstoornissen en de ziekte van Alzheimer
Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?

Stel gemeenschappelijke activiteiten voor die de patiënt met de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?