backtotop
Nieuws

"Alzheimer Belgique": steun aan patiënten en hun familie

De diagnose "ziekte van Alzheimer" slaat in als een bom. Zowel de patiënt als zijn omgeving voelen zich vaak ontredderd en zijn op zoek naar informatie die de medische wereld niet altijd kan geven wegens tijdsgebrek. Vandaar dat sommige verenigingen die taak overnemen en daarbij schitterend werk verrichten. Onder meer "Alzheimer Belgique", een vzw die gevestigd is in Brussel. Voorzitster Marguerite Mormal belicht haar belangrijkste functies en activiteiten.

Reclame

"Alzheimer Belgique" is een vzw die gesubsidieerd wordt door de COCOF (Franstalige Gemeenschapscommissie). Haar activiteiten zijn overwegend Franstalig, maar de vereniging kan ook antwoorden op vragen die gesteld worden in het Nederlands of het Engels.

Een hulplijn

"Alzheimer Belgique" beschikt over een telefoonlijn (02/428.28.19) die dag en nacht bereikbaar is. De lijn wordt bemand door vijf alzheimerspecialisten die zijn opgeleid om te luisteren en elkaar aflossen om vragen te beantwoorden over onder meer de ziekte, het ziekteverloop en hoe de omgeving moet reageren op bepaald gedrag. Deze vijf vrijwilligers krijgen maandelijks meer dan honderd oproepen.

"Herinneringsavonden"

Eén keer per maand brengen ergotherapeuten alzheimerpatiënten samen met enkele familieleden voor een zogenaamde reminiscentieactiviteit. Al te vaak raken de patiënt en zijn familie immers geïsoleerd door de ziekte. Niemand kijkt nog naar hen om, en zelf durven ze niet meer buiten te komen. Kortom, Alzheimer jaagt de mensen schrik aan. Die bijeenkomsten bezorgen in de eerste plaats de patiënt en zijn familie enkele aangename momenten.

Elke avond staat in het teken van een bepaald thema (de onderwerpen lopen zeer sterk uiteen: Sint-Nicolaas, 21 juli…). De ergotherapeuten vragen de patiënten om herinneringen op te halen, soms in de vorm van verhalen, liedjes, films… Marguerite Mormal benadrukt dat alzheimerpatiënten zeer gevoelig zijn voor muziek en dat ze makkelijker dingen kunnen verwoorden als ze er een liedje op kunnen plakken.

Eén van de vele voorbeelden: tijdens zo'n avond toonde een man die een tijdlang in Afrika woonde, een zelfgemaakte film over het aan stukken snijden van een olifant. Hij vond daarbij probleemloos de juiste woorden, kwestie van de vertoning nog boeiender te maken. Resultaat: de patiënt was trots en ontroerd, net als zijn echtgenote. Samen bleven ze praten over het thema, gingen ze op zoek naar boeken…

Kunsttherapie

Communicatie is uiteraard vaak een probleem bij mensen met alzheimer: ze krijgen de dingen niet meer geformuleerd. Welnu, "Alzheimer Belgique" organiseert kunsttherapiesessies onder leiding van een psychologe. Daarbij kunnen de patiënten een boodschap proberen over te brengen via een hele reeks andere middelen. De discipline - musiceren, schilderen, voorwerpen vervaardigen… - doet er weinig toe: de patiënten voelen zich sterk gewaardeerd en zijn opnieuw in staat om creatief te zijn en hun gevoelens te uiten. Dat alles zonder te moeten "concurreren" met gezonde mensen.

Opvang

Sinds twee jaar biedt de vereniging partners of mantelzorgers de kans om even op adem te komen. Als ze bijvoorbeeld naar de dokter of de kapper willen, of gewoon een namiddagje willen uitblazen, kunnen ze de patiënt enkele uren toevertrouwen aan een ergotherapeut(e) van de vereniging. Ze hoeven daarvoor helemaal geen medisch dossier in te vullen of zich op een wachtlijst te laten zetten, zoals het geval is bij een dagcentrum.

Een praktische en goedkope (2 euro) oplossing waarbij de verzorger soms ook enkele tips krijgt om de zelfredzaamheid van de patiënt te verbeteren. Deze opvang wordt georganiseerd in de kantoren van de vereniging.

Tot slot nog dit: "Alzheimer Belgique" beschikt over een documentatiecentrum dat ter plaatse raadpleegbaar is, en de vereniging ondersteunt ook wetenschappelijk onderzoek. Ze komt bij de overheid op voor de belangen van de patiënten en hun familie, en wil de ziekte van Alzheimer laten erkennen als ernstige chronische aandoening.

Alzheimer Belgique vzw

Blv Lemonnier 144

1000 Brussel – Ganshoren

Hulplijn: 02/428.28.19 (de klok rond bereikbaar)

Secretariaat: 02/428.28.10 (alleen bereikbaar 's ochtends)

Lidmaatschapsbijdrage: vanaf 9 euro (inclusief abonnement op de tweemaandelijkse infobrochure)

Giften zijn fiscaal aftrekbaar vanaf 30 euro

http://www.alzheimerbelgique.be

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Geheugenstoornissen en de ziekte van Alzheimer

Onschuldige vergeetachtigheid Het beginstadium van de ziekte wordt gekenmerkt door (…)

Alzheimer - Symptomen - Geheugenstoornissen en de ziekte van Alzheimer
Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?

Stel gemeenschappelijke activiteiten voor die de patiënt met de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?