backtotop
Nieuws
Alzheimer: is autorijden af te raden?

Alzheimer: is autorijden af te raden?

De ziekte van Alzheimer gooit het dagelijkse leven van de patiënt danig overhoop. Maar wat met autorijden? Moet u uw autosleutels aan de haak hangen?

Reclame

De auto is voor velen synoniem van vrijheid en zelfstandigheid. Of het nu is om boodschappen te doen, even een tochtje te maken of om op vriendenbezoek te gaan. Als ziekte echter roet in het eten gooit... Oudere bestuurders mogen dan al ervaren zijn, de aandoeningen die hen kunnen treffen - onder meer dementie - stellen hun rijvermogen danig op de proef. Zodra de diagnose ziekte van Alzheimer gesteld is, rijst onvermijdelijk de vraag: kan ik nog wel veilig de baan op?

Rijproblemen

In de eerste stadia tast de ziekte van Alzheimer nog weinig het procedurele geheugen aan (het geheugen van onze motorische capaciteiten, dat ervoor zorgt dat we kunnen wandelen of fietsen bijvoorbeeld). De beheersing van het voertuig stelt hier dus geen problemen. Autorijden is echter een complexe taak die heel wat vaardigheden vereist. Die vaardigheden kunnen van bij de beginfase van de ziekte aangetast worden. Zo kunnen geheugenstoornissen (meer bepaald van het kortetermijngeheugen) of aandachtsstoornissen rijfouten bevorderen: een voetganger niet opmerken, een verkeersbord fout interpreteren? Andere impact van cognitieve stoornissen: moeite om afstanden in te schatten, de verkeerde route volgen... (1) Autorijden is voor een alzheimerpatiënt dan ook niet zonder gevaar, ook al zit de ziekte nog maar in haar beginfase.

De eerste gesprekspartner: uw arts

De mantelzorger kan een belangrijke rol spelen, door de patiënt te begeleiden tijdens het rijden. Maar ook door na te gaan of hij geen problemen heeft achter het stuur. Of u nog in staat bent om te rijden, zal uw arts beslissen. De ziekte van Alzheimer kent immers bij alle patiënten een ander verloop, dus is het belangrijk om geval per geval te oordelen. Is uw arts van oordeel dat u rijbeperkingen opgelegd moet krijgen, dan zal hij die zelf bepalen of - zoals meestal het geval is - een beroep doen op het CARA (Centrum voor Rijgeschiktheid en Voertuigaanpassing).

Een in de tijd beperkte vergunning

Het CARA zal een reeks tests uitvoeren: aandachts- en rijtests, neuropsychologisch onderzoek... Ook al krijgt u toestemming om te rijden, toch zal dat mits een aantal beperkingen zijn. De meest voorkomende voor alzheimerpatiënten zijn: verbod om 's nachts te rijden of op autosnelwegen te rijden, alleen nog mogen rijden binnen een straal van een paar kilometer rond uw woning... Gezien het evolutieve karakter van de ziekte van Alzheimer is deze rijvergunning beperkt in de tijd (tussen 6 maanden en 1 jaar), en moet ze dus telkens verlengd worden.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
De ziekte van Alzheimer: verschillende oorzakelijke factoren

Genetische voorbestemdheid De echte oorzaak van de ziekte van Alzheimer is nog altijd onbekend. (…)

Alzheimer - Oorzaken - De ziekte van Alzheimer: verschillende oorzakelijke factoren
Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?

Stel gemeenschappelijke activiteiten voor die de patiënt met de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?