backtotop

Hoe overwin je allergische rhinitis?

Allergische rhinitis - Behandeling - Allergie vermijden

Allergie vermijden

Opsporen allergeen

Zodra een allergeen is aangetoond, dient dat in de eerste plaats te worden vermeden. Bij een allergie voor dierenharen of bepaalde voedingsmiddelen, kunnen die vrij eenvoudig worden vermeden. Maar bij een allergie voor huisstofmijt is dat natuurlijk veel moeilijker. Een goed begin is dan de beddenlakens regelmatig te wassen en de vochtigheidgraad laag te houden (lager dan 50%), regelmatig te stofzuigen en geen tapijten te leggen.

Pollen: moeilijk te vermijden

Bij een allergie voor pollen wordt het echt veel moeilijker! Het gazon niet maaien of het wasgoed niet buiten laten drogen, is niet zo moeilijk. Maar in bepaalde perioden van het jaar is ontsnappen aan hoge concentraties van pollen geen gemakkelijke opdracht.

Reclame
Allergische rhinitis - Behandeling - Allergie vermijden

Desensibilisatie bij allergische rhinitis

Desensibilisatie: geleidelijk blootstellen

Zoals de naam al aangeeft wordt bij desensibilisatie (immunotherapie) een allergisch mens minder gevoelig gemaakt aan het allergeen door hem dat in alsmaar stijgende doses te geven.

Doeltreffende behandeling

Het proces van desensibilisatie verloopt over ongeveer twee jaar. De desensibilisatie is doeltreffend bij ongeveer 70% van de gevallen. Ze geeft een langdurig effect en is dan ook een eerstekeuzebehandeling bij allergie. Ze wordt vooral aangewend bij allergische rhinitis door pollen en/of huisstofmijt.

Injecties, druppels of spray

Deze behandeling kan worden toegediend met inspuitingen: eerst wekelijks, dan geleidelijk aan met langere tussentijd. Het kan ook met druppels die elke dag of om de twee dagen onder de tong worden aangebracht, of met een mondspray. Tabletten worden verwacht in de komende jaren.

Allergische rhinitis - Behandeling - Desensibilisatie bij allergische rhinitis
Reclame

Geneesmiddelen tegen allergische rhinitis

Antihistaminica

Om de allergische symptomen te bestrijden kan de arts antihistaminica voorschrijven. Die worden langs de mond of met een inspuiting toegediend. Ze blokkeren rechtstreeks het proces van de allergie door de werking van histamine te verhinderen. Histamine wordt vrij gezet door de cellen die de IgE bevatten en veroorzaakt de allergische symptomen. In tegenstelling tot de eerste soorten veroorzaken de antihistaminica van de 'tweede generatie' veel minder bijwerkingen van slaperigheid en zijn dus veel comfortabeler.

Ontzwellingsmiddelen

Ontzwellingsmiddelen (decongestiva) bestaan in druppelvorm of als neusspray. Ze worden ook vaatvernauwers (vasoconstrictiva) genoemd. Vaak worden ze gebruikt tegen neusverstopping bij hooikoorts. Ze worden afgeraden bij zwangere vrouwen en mogen niet langer dan drie tot vijf dagen na elkaar worden gebruikt. Bij langdurig gebruik kan er immers een zogenaamde 'medicamenteuze' rhinitis ontstaan, en dat is geen oplossing voor de allergische rhinitis!

Nasale corticosteroïden

Met de nasale corticosteroïden in een spray kan de ontsteking van de neus worden bestreden en de symptomen van de allergie worden verlicht. In tegenstelling tot de corticosteroïden die langs algemene weg (via de mond of inspuiting) worden toegediend, wordt deze vorm zeer goed verdragen. Er zijn dan ook weinig contra-indicaties. In sommige van die sprays zit een combinatie van een ontzwellingsmiddel met corticosteroïden.

Allergische rhinitis - Behandeling - Geneesmiddelen tegen allergische rhinitis

Geschreven door Julie Luong

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.