Behandeling

Geneesmiddelen

Antihistaminica

Om de allergische symptomen te bestrijden kan de arts antihistaminica voorschrijven. Die worden langs de mond of met een inspuiting toegediend. Ze blokkeren rechtstreeks het proces van de allergie door de werking van histamine te verhinderen. Histamine wordt vrij gezet door de cellen die de IgE bevatten en veroorzaakt de allergische symptomen. In tegenstelling tot de eerste soorten veroorzaken de antihistaminica van de 'tweede generatie' veel minder bijwerkingen van slaperigheid en zijn dus veel comfortabeler.

Ontzwellingsmiddelen

Ontzwellingsmiddelen (decongestiva) bestaan in druppelvorm of als neusspray. Ze worden ook vaatvernauwers (vasoconstrictiva) genoemd. Vaak worden ze gebruikt tegen neusverstopping bij hooikoorts. Ze worden afgeraden bij zwangere vrouwen en mogen niet langer dan drie tot vijf dagen na elkaar worden gebruikt. Bij langdurig gebruik kan er immers een zogenaamde 'medicamenteuze' rhinitis ontstaan, en dat is geen oplossing voor de allergische rhinitis!

Nasale corticosteroïden

Met de nasale corticosteroïden in een spray kan de ontsteking van de neus worden bestreden en de symptomen van de allergie worden verlicht. In tegenstelling tot de corticosteroïden die langs algemene weg (via de mond of inspuiting) worden toegediend, wordt deze vorm zeer goed verdragen. Er zijn dan ook weinig contra-indicaties. In sommige van die sprays zit een combinatie van een ontzwellingsmiddel met corticosteroïden.

Geschreven door Julie Luong

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Geneesmiddelen
Reclame