backtotop

Wat zijn de symptomen van alcoholisme?

Alcoholisme - Symptomen - Lichamelijke gevolgen van alcoholisme

Lichamelijke gevolgen van alcoholisme

Lichamelijke gevolgen

Door de alcoholafhankelijkheid ontwikkelen zich problemen die aanvankelijk nog weinig specifiek kunnen zijn zoals een black-out of maagkrampen. Geleidelijk gaan klachten het leven meer beheersen: minder eetlust en vermagering, een rood gelaat en rode handpalmen, beven, moeheid, herhaalde infecties en huidproblemen, minder zin in seks, tintelende voeten of handen, een onvaste gang, leverziekte, alvleesklierontsteking, verhoogde bloeddruk, jicht...

Ontwenningssyndroom

Minstens twee van de volgende symptomen zijn nodig om van een ontwenningssyndroom te kunnen spreken: een verhoogde prikkelbaarheid van het neuro-vegetatieve zenuwstelsel (bv. zweten, een snelle hartslag), slapeloosheid, misselijkheid en braken, hallucinaties, opwinding, angst en aanvallen van stuipen (epilepsie). Deze symptomen betekenen een aanzienlijk lijden voor de zieke of brengen een duidelijke verandering mee op sociaal, professioneel of ander vlak. In de regel treedt een verbetering op na 4 tot 5 dagen maar klachten van angst en slapeloosheid kunnen in mindere mate 3 tot 6 maanden aanhouden.

Delirium tremens

Dit levensbedreigend ontwenningsverschijnsel bestaat uit ernstige verwardheid en hevige onrust, een snelle hartslag, hoge bloeddruk en temperatuurverhoging. Het houdt gemiddeld drie dagen aan.

Reclame
Alcoholisme - Symptomen - Lichamelijke gevolgen van alcoholisme

Lees verder: Wat zijn de gevolgen van alcoholisme?

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.