backtotop

Wat is alcoholisme?

Alcoholisme - Begrijpen - Vanaf wanneer spreken we van alcoholmisbruik?

Vanaf wanneer spreken we van alcoholmisbruik?

Drinken met mate: regel van drie

Drink als man gemiddeld niet meer dan drie standaardglazen alcohol per dag (max. 21 glazen per week). Drink als vrouw niet meer dan twee glazen per dag (max. 14 glazen per week). Het gaat om standaardglazen: één glas bier, één glas wijn en één glas sterke drank geschonken in een passend glas bevatten evenveel alcohol. Drink niet meer dan 5 glazen (man) of 3 glazen (vrouw) per keer. Drink minstens twee dagen per week geen alcohol.

Veilig feesten onder de 18

Voor jongeren geldt als regel: geen sterke drank onder de 18 en geen alcohol onder de 16 jaar.

Tussen 16 en 18 jaar drink je best niet meer dan twee dagen per week alcohol en maak je er liefst geen wekelijkse gewoonte van. Voor jongens in die leeftijdsgroep is het advies maximaal twee standaardglazen per keer; voor meisjes maximaal een tot twee standaardglazen per keer.

Soorten problematisch alcoholgebruik

  • Alcoholmisbruik: vrouwen meer dan 4 eenheden per dag; mannen meer dan 6 eenheden per dag.
  • Binge drinking (binge: 'braspartij') is op korte tijd veel alcohol drinken: voor mannen minstens vijf glazen op twee uur tijd, voor vrouwen minstens vier glazen.
  • Bij alcoholafhankelijkheid kan de persoon niet meer functioneren zonder alcohol: kenmerkend zijn ontwenningsverschijnselen, steeds meer moeten drinken voor eenzelfde effect (tolerantie), voortdurend bezig zijn met alcohol, verwaarlozing van andere activiteiten, meer drinken dan men zich had voorgenomen, doorgaan met drinken tegen beter weten in.
Reclame

Alcoholisme: feiten en cijfers

De Belg drinkt graag een glaasje

In 2006 dronk de Belg gemiddeld 89 liter bier, 25 liter wijn en 3,4 liter sterke drank, samen goed voor 8,5 liter pure alcohol. Hiermee bevindt hij zich in het Europese gemiddelde.

Man/vrouw

13% van de mannen en 6% van de vrouwen drinken meer dan goed voor hen is en schaadt zo zijn gezondheid. Het grootste aantal probleemdrinkers komt voor in de leeftijdsgroep 45-54 jaar. Hoe meer geëmancipeerd de vrouw is, hoe meer haar drinkgedrag op dat van mannen gaat lijken. Vrouwen zijn lichamelijk echter kwetsbaarder voor de gevolgen van alcohol dan mannen. Hoger opgeleiden drinken vaker alcohol (93,5%) dan lager geschoolden (70,5%).

Alcohol en jongeren

Alcohol is de uitgaansdrug in de Westerse wereld. Tussen 15 en 16 jaar neemt regelmatig alcoholgebruik het sterkst toe. Een kwart van de jongens dronk zijn eerste glas al op 11 jaar of jonger. Bij de meisjes is die groep maar half zo groot. Vier op tien 15 tot 16-jarigen dronk bij een laatste gelegenheid minstens vijf glazen van een alcoholhoudende drank.

Jongeren gebruiken alcohol vaker dan volwassenen in combinatie met andere drugs zoals marihuana en XTC.

Alcoholisme - Begrijpen - Alcoholisme: feiten en cijfers
Reclame

De effecten van alcohol

Van gezelligheid tot controleverlies?

Mensen die niet regelmatig drinken, ouderen én jongeren kunnen al bij weinig glazen sterke effecten ondervinden van alcohol. Ook stress en vermoeidheid leiden sneller tot dronkenschap. Bij mensen met overgewicht zal de alcoholspiegel in het bloed hoger zijn. Vet absorbeert alcohol slecht omdat het een lage bloedtoevoer heeft. Dit geldt ook voor vrouwen. Na een maaltijd wordt de alcohol trager in het bloed opgenomen. De effecten van alcohol hanger echter vooral af van de ingenomen hoeveelheid.

image

De kater komt later?

Kloppende hoofdpijn, misselijkheid, hevige dorst, zweten, beven, angst en prikkelbaarheid is de prijs voor een avondje doorzakken. Veel water drinken en een stevig ontbijt kunnen helpen, net als veel vers fruit. Fruitsap brengt de zuurgraad in het bloed op peil. Tijd is de beste remedie want een kater verdwijnt doorgaans na 8 tot 24 uur.

Alcoholisme - Begrijpen - De effecten van alcohol

Lees verder: Wat zijn de oorzaken van alcoholisme?

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.