backtotop

Symptomen

ADHD-symptomen bij kinderen

Hyperactiviteit

Hyperactiviteit is het meest 'zichtbare' symptoom van ADHD. Kinderen met ADHD kunnen onmogelijk stilzitten (aan tafel, in de klas...) en 'switchen' ook voortdurend van de ene activiteit naar de andere. Ze klimmen en springen dat het een lust is. Als ze verplicht worden om stil te zitten, kan hen dat woedend maken.

Ze sporten graag, op voorwaarde dat het niet te lang duurt. Hyperactieve kinderen hebben ook veel moeite om zich ergens op te blijven concentreren; hun aandacht dwaalt snel af.

Verstrooidheid en vergetelheid

Verstrooidheid en vergetelheid zijn schering en inslag. ADHD-ers fixeren vaak een voorwerp of iemand anders als ze aangesproken worden. Ze kunnen dan onmogelijk herhalen wat er gezegd is ('het ene oor in, het andere uit'). Hyperactieve leerlingen vergeten vaak hun spullen, gewoon omdat ze aan iets anders dachten toen ze die opborgen.

Moeite om te plannen

Kinderen met ADHD hebben ook moeite om hun tijd te plannen. Het ochtendlijke aankleedritueel kan voor gehaaste ouders dan ook uitgroeien tot een echt hindernissenparcours. Zich aankleden, betekent voor het kind: een complexe reeks activiteiten uitvoeren, zonder zich te laten afleiden door de stroom van ideeën die door zijn hoofd gaan.

Hyperactieve kinderen doen vaak druk en hebben de grootste moeite om te gehoorzamen en zichzelf grenzen te stellen. Ze reageren soms extreem en beseffen niet altijd de gevolgen van hun daden.

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
ADHD-symptomen bij kinderen
Reclame