backtotop

Symptomen

ADHD-symptomen bij adolescenten

Soms blijven de problemen duren na de adolescentie

Vroeger werd vaak beweerd dat ADHD met de jaren geleidelijk verdwijnt. Vandaag staat echter vast dat bijna 2/3 van alle kinderen met ADHD in de adolescentie symptomen blijven vertonen, vooral als ze ook bijkomende psychologische problemen hebben.

Als de diagnose uitblijft en de stoornis niet of ondoeltreffend behandeld wordt, haakt de hyperactieve tiener vaak af op school en krijgt zijn zelfvertrouwen door zijn opeenvolgende mislukkingen een flinke deuk.

De gevaarlijkste leeftijd

Het hyperactieve kind is so wie so vaak geïsoleerd en blijft dat ook tijdens de adolescentie of zoekt zijn toevlucht in wisselende contacten. De relaties binnen het gezin verslechteren. Sommige tieners weigeren geneesmiddelen te nemen, in een poging om zich los te wringen van hun ouders. Hun dagelijkse leven is verstoord en ze slapen te weinig.

Risicogedrag

De adolescent gooit alle remmen los en gedraagt zich impulsief. Vaak ontwikkelt hij dan ook risicogedrag: gevaarlijke sporten, onveilig vrijen... Hyperactieve tienermeisjes raken vaker ongewild zwanger.

Druggebruik

Hyperactieve adolescenten zijn voortdurend innerlijk gespannen en leven de hele tijd in overdrive. Vandaar hun neiging om te vluchten in drugs. Ook alcohol is erg in trek bij ADHD-tieners, want drinken stimuleert sociaal contact en werkt angstremmend.

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
ADHD-symptomen bij adolescenten
Reclame