backtotop

Behandeling

Psycho-therapie

Psychoeducatie

ADHD-patiënten moeten altijd begeleid worden, zeker als ze een geneesmiddel nemen. Psychoeducatie is de meest aangewezen vorm van psychotherapie. Een beter inzicht in de symptomen, aanvaarding van de diagnose en het opsporen van te vermijden en te bevorderen gedrag zorgen voor een snelle verbetering van de toestand. Volwassen patiënten moeten hun dagen anders indelen en regelmatig ontspanning nemen.

Cognitieve en gedragstherapie

In sommige gevallen is een meer gestructureerde aanpak nodig. Cognitieve gedragstherapie is de meest bestudeerde therapie. Ze is erop gericht specifieke strategieën uit te stippelen in bepaalde situaties van angst, depressie of een laag zelfbeeld. Sinds kort worden er methoden ontwikkeld die gebaseerd zijn op coaching, vooral bij volwassenen. Deze technieken zijn bijzonder in trek in de Verenigde Staten en bieden een pragmatische aanpak van de dagdagelijkse problemen waarmee ADHD-ers te maken krijgen.

Gezinstherapie kan zeer nuttig zijn bij gezinsconflicten. Psychoanalytische benaderingen ten slotte kunnen bepaalde problemen 'deblokkeren', op voorwaarde dat ze gehanteerd worden binnen de multimodale aanpak die vereist is bij ADHD.

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Psycho-therapie
Reclame