Begrijpen

Van normale aandacht tot aandachtsstoornissen

Normale verstrooidheid

Aandacht is een complex proces waarbij onze hersenen de juiste prikkels selecteren uit onze omgeving en waarbij we gepast reageren op de situatie. We zijn allemaal wel eens verstrooid, niet alleen als volwassene, maar ook en wellicht nog meer als kind. Wie heeft nog nooit gedagdroomd toen iemand hem aansprak of toen de leerkracht hem een vraag stelde? Dergelijke situaties komen uiteraard frequent voor en hebben niet echt gevolgen.

Aandacht: een proces in drie fasen

We kunnen het aandachtsproces opdelen in drie fasen:

 • Prikkels filteren
  Eerst filteren we de prikkels uit onze omgeving. Zo moet een leerling de uitleg van de leerkracht als prikkel kiezen, en niet de vogel die op de speelplaats neerstrijkt in een boom.

   
 • De aandacht richten
  Tijdens de tweede fase moeten we ons ergens op concentreren, zonder afgeleid te raken.

   
 • Plannen
  In de laatste fase moeten we onze aandacht richten (plannen), om zo nodig over te gaan van de ene prikkel op de andere. Zo moet de aandachtige leerling wachten op het belsignaal voor hij zijn spullen mag verzamelen.

Een verstoord proces

Heel dit aandachtsproces is bij ADHD helaas verstoord. Patiënten hebben moeite om tegelijkertijd de juiste prikkels te selecteren en lange tijd geconcentreerd te blijven, maar ook om met een taak te stoppen indien nodig.

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
ADHD - Begrijpen - Van normale aandacht tot aandachtsstoornissen
Reclame