backtotop

Verschillende vormen van acuut coronair syndroom

Acuut myocardinfarct - Wat is ACS ? - Wat is een Acuut Coronair Syndroom (ACS)?

Wat is een Acuut Coronair Syndroom (ACS)?

Hartkramp en hartinfarct

Acuut Coronair Syndroom is een verzamelnaam voor de hartaandoeningen instabiele angina pectoris (hartkramp) en acuut myocardinfarct (hartinfarct).

Stabiele angina pectoris

Bij stabiele angina pectoris komen de symptomen – gevoel van druk en pijn op de borst – voor na een inspanning of bij emoties, maar verdwijnen ze weer bij rust. Als de symptomen  zich voordoen zonder directe aanleiding en als het gevoel niet vanzelf overgaat, is er sprake van een instabiele angina pectoris.

Instabiele angina pectoris (IAP)

Bij instabiele angina pectoris wordt de doorbloeding van de getroffen kransslagaders belemmerd doordat de plaque, een opstapeling van cholesteroldeeltjes op de slagaderwand, is gescheurd en als gevolg hiervan een bloedstolsel is ontstaan in de betrokken kransslagader. Deze klonter blokkeert de toevoerweg in een kransslagader gedeeltelijk, waardoor minder zuurstof het gedeelte van het hart bereikt dat in verbinding staat met deze kransslagader, en een tijdelijk zuurstoftekort ontstaat. De hartspier sterft met andere woorden niet af, maar ziet af zoals elke andere spier afziet die niet voldoende zuurstof en energie krijgt. Instabiele angina pectoris kan een voorbode zijn van een acuut myocardinfarct (hartinfarct)

Acuut myocardinfarct (hartinfarct)

Als een stolsel de bloedtoevoer in een kransslagader helemaal afsluit, treedt een acuut myocardinfarct op, ook wel hartinfarct of hartaanval genoemd. Bij het volledig afsluiten van de bloedtoevoer in een kransslagader of een van zijn vertakkingen, krijgt het hartweefsel geen zuurstof meer en sterft het af: dit is een acuut myocardinfarct (hartinfarct).

Hartspiercellen hebben een grote behoefte aan zuurstof en sterven dan ook snel af indien er geen zuurstof meer aanwezig is. Celdood kan optreden binnen 20 minuten nadat de bloedtoevoer is gestopt

Er is hierbij geen sprake van alles of niets: hartspiercellen kunnen ernstig beschadigd zijn zonder af te sterven en tonen dan alleen een verminderde contractiliteit (samentrekkingskracht). Onherstelbaar beschadigde hartspiercellen kunnen niet regenereren, ze worden vervangen door littekenweefsel. Hierdoor wordt de hartwand zwakker, de kans op hartruptuur is aanwezig.

Reclame
Acuut myocardinfarct - Wat is ACS ? - Wat is een Acuut Coronair Syndroom (ACS)?

Geschreven door Emily NazionaleLees verder: Symptomen en risicofactoren van acuut coronair syndroom

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.