Diagnose

Wat is de functie van een coronaire CT-scan?

Bij een coronair CT-onderzoek (computertomografie) krijgt de arts aan de hand van contrastvloeistof en röntgenstralen een beeld van de kransslagaders, de omgevende structuren, de hartkleppen en de hartspier. CT-angiografie verloopt sneller en is minder belastend dan een klassieke coronarografie, omdat er geen katheter wordt ingebracht.

Maar zelfs met de meest geavanceerde apparatuur kan men nog steeds niet het hele coronaire vaatbed visualiseren. Bij een klassieke coronarografie is er een correcte diagnose tot in de kleinere vaten. Daarnaast kan men bij de klassieke vorm niet alleen diagnosticeren maar ook behandelen, wat bij een CT-onderzoek niet mogelijk is.

Een echografie om de hartfunctie te onderzoeken

Met een echografie kunnen eventuele anomalieën in de samentrekking van de hartwanden en andere mechanische complicaties worden vastgesteld: problemen met de hartkleppen, een bloedprop, scheur in de wand …. Belangrijker is echter dat met een echografie de hartfunctie kan worden geëvalueerd, met andere woorden de mogelijkheid van het hart om bloed naar de longen en de rest van het lichaam te pompen. Dit laatste is van cruciaal belang bij de diagnose. Met een echografie kunnen ook andere aandoenigen worden uitgesloten die tot pijn in de borst kunnen leiden. Deze techniek is bovendien snel, wijd verspreid, gemakkelijk uit te voeren en niet invasief (er moet geen snee worden gemaakt in de huid). Een echografie van het hart is dus altijd aangewezen wanneer acuut coronair syndroom wordt vermoed.

Een echografie van het hart is een snelle en niet-invasieve methode om de hartfunctie te evalueren.

Geschreven door Emily Nazionalevolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Acuut myocardinfarct - Diagnose - Wat is de functie van een coronaire CT-scan?
Reclame