Diagnose

Coronarografie

Een coronarografie laat toe een beeld te krijgen van een vernauwing of een eventuele blokkade in de kransslagaders. Onder plaatselijke verdoving wordt een katheter (dun en lang buisje) ingebracht in een ader van de lies, de dijslagader of steeds vaker in een ader van de pols of elleboog. Deze katheter wordt tot bij het netwerk van kransslagaders geduwd. Een contrastvloeistof wordt via het buisje in de coronaire slagader gespoten en een camera filmt het traject van het product om eventuele vernauwingen op te sporen.

Tijdens deze hartkatheterisatie zal men beslissen wat de beste behandeling is voor de getroffen kransslagader(s). Is een PCI aangewezen, dan gebeurt dit meestal aansluitend op de coronarografie.

Bij een STEMI wordt al snel een coronarografie uitgevoerd, soms nog voor het resultaat van het enzymgehalte gekend is (en zeker als de situatie verslechtert). Bij een Non-STEMI is een coronarografie niet dringend (< 72 uur), behalve bij patiënten met verhoogd risico (om dat de pijn aanhoudt bij behandeling en het hart niet opnieuw goed pompt, als hartritmestoornissen de situatie verergeren). Bij hen moet de coronarografie binnen de twee uur worden uitgevoerd.

Geschreven door Emily NazionaleHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Acuut myocardinfarct - Diagnose - Coronarografie
Reclame