backtotop

Het hart, de kransslagaders en hersenslagaders

Acuut myocardinfarct - Begrijpen - Focus op het hart en de kransslagaders

Focus op het hart en de kransslagaders

Het hart: een essentiële spier

Het hart is een spier die het lichaam van bloed voorziet. Het bloed bevat zuurstof en de voedingstoffen die nodig zijn voor de goede werking van onze organen. Via het bloed bereiken deze stoffen de verschillende cellen van het lichaam. Om zijn functie goed te kunnen uitvoeren, moet het hart – net als elke andere spier -  voldoende bloed  en zuurstof krijgen.

De functie van de kransslagaders

Ieder van ons heeft twee kransslagaders of coronaire slagaders die hun naam ontlenen aan het feit dat ze als een krans om het hart liggen. Ze ontstaan uit de grote lichaamsslagader. Eén kransslagader gaat naar het rechterhart, de andere naar het linkerhart, waar hij in twee takken splitst. De kransslagaders voorzien het hart van bloed, en dus van zuurstof en voedingsstoffen.

Wat is verkalking van de kransslagaders?

Als een of meer kransslagaders vernauwd zijn (stenose), wordt het deel van de hartspier dat ervan afhangt, niet meer goed doorbloed. Er treedt dus een zuurstoftekort (ischemie) op. Het hart zendt dan een noodsignaal uit: pijn.

Dergelijke ’vernauwing (een of meerdere) in een kransslagader ontstaat doorgaans doordat bepaalde bestanddeeltjes die in het bloed circuleren -rode en witte bloedcellen, voedingsstoffen, cholesterol en andere vetachtige stoffen … - zich na verloop van tijd op de wanden van de kransslagader afzetten. Dit proces wordt slagaderverkalking of atherosclerose genoemd. De afzetting van cholesterol, ook wel plaque genoemd, kan zich op den duur ophopen. Hierdoor verharden de aders en vernauwen de slagaderwanden steeds meer, wat de doorstroming van het bloed belemmert.

Wat is een trombose?

Soms wordt de doorstroming van het bloed in een kransslagader volledig belemmerd, met name wanneer de ader helemaal dicht zit. Het deel van de hartspier dat niet langer van bloed wordt voorzien, sterft dan af. Trombose leidt tot een hartinfarct (infarct betekent dat een deel van het orgaan sterft, in dit geval het hart).

Reclame
Acuut myocardinfarct - Begrijpen - Focus op het hart en de kransslagaders

Kransslag-, hersenslagaders … dezelfde strijd

Wanneer zo’n bloedstroomblokkade als gevolg van een stolsel zich voordoet ter hoogte van sommige vitale organen, zoals het hart, de hersenen of de nieren, kan dit ernstige en zelfs levensbedreigende complicaties met zich meebrengen. Zo kan een blokkade in de doorbloeding van de kransslagaders een hartaanval (of myocard infarct) veroorzaken, en dus de dood van een deel van de hartspier. Een blokkade in de hersenslagaders kan dan weer leiden tot een beroerte(hersentrombose).

Acuut myocardinfarct - Begrijpen - Kransslag-, hersenslagaders … dezelfde strijd
Reclame

Geschreven door Emily NazionaleLees verder: Verschillende vormen van acuut coronair syndroom

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.