backtotop
Nieuws
Mediterrane voeding om een infarct te voorkomen

Mediterrane voeding om een infarct te voorkomen

Mediterrane voeding, die veel antioxidantia en weinig slechte vetten bevat, wordt aangeraden bij de preventie van hart- en vaataandoeningen. Vooral om een infarct te voorkomen en om het risico op een nieuw infarct te verlagen.

Reclame

Overgewicht en te veel cholesterol, cardiovasculaire risicofactoren

Een hartinfarct wordt veroorzaakt door een verstopping van de kransslagaders, de bloedvaten die het hart van bloed voorzien. De slagaders slibben dicht door de vorming van atheroomplaten, een combinatie van vetten, cholesterol en ander ‘afval’, zodat het hart geen bloed en dus ook geen zuurstof meer krijgt.

Datzelfde verschijnsel kan zich ook voordoen in de slagaders van de hersenen. Dat veroorzaakt dan een beroerte of cerebrovasculair accident, de op een na belangrijkste categorie van hart- en vaataandoeningen.

Voeding speelt een grote rol bij de progressieve vetafzettingen op de wand van de slagaders. Voeding heeft een directe invloed op de cholesterolconcentratie. Daarnaast is er ook indirecte invloed: overgewicht werkt immers type 2-diabetes en hypertensie in de hand, eveneens belangrijke cardiovasculaire risicofactoren.

Mediterrane voeding heeft heilzame effecten op het hart

Een mediterraan voedingspatroon beantwoordt aan de huidige richtlijnen voor een gezonde voeding. Ze bestaat vooral uit fruit, groenten, graangewassen en peulvruchten zoals linzen, grauwe erwten en witte bonen. De belangrijkste vetstof is olijfolie. Mensen die kiezen voor mediterrane voeding eten weinig vlees, bereide vleeswaren, eieren, zuivelproducten en alcohol.

Het is wetenschappelijk bewezen dat een mediterraan voedingspatroon gunstige effecten heeft bij de preventie van het cardiovasculaire risico:

  • De vetten in olijfolie zijn onverzadigde vetzuren, arm aan cholesterol;
  • Fruit, groenten, peul- en graangewassen bevatten vezels en antioxidantia, die de cholesterolafzetting in de slagaders verminderen en de eliminatie van cholesterol door de lever verhogen;
  • Noten en vis bevatten omega-3-vetzuren, die beschermen tegen de vorming van bloedstolsels;
  • Ook een beperkte consumptie van alcohol (één glas rode wijn per dag bij vrouwen en twee glazen bij mannen) zou het cardiovasculaire risico verlagen.

Mediterrane voeding blijkt nu ook een gunstig effect te hebben op de bloeddruk

Die heilzame effecten zijn al lang bekend. Er is inmiddels ook onderzoek verricht naar het verband tussen mediterrane voeding en een variabele bloeddruk. Recentelijk is inderdaad aangetoond dat een variabele bloeddruk een cardiovasculaire risicofactor is, net zoals hypertensie.

Neurologen en cardiologen van de Universiteit van Hongkong hebben in 2014 een onderzoek uitgevoerd bij patiënten met coronaire insufficiëntie (patiënten met een infarct of angina pectoris, of die een risico daarop lopen). Die studie bevestigt dat ‘mediterrane’ voeding en matige alcoholconsumptie de variabiliteit van de bloeddruk verlagen en het risico op een beroerte (CVA) verkleinen.

Gezien die vele heilzame effecten is het niet verwonderlijk dat de UNESCO in 2010 besliste om mediterrane voeding op te nemen op de lijst van het immateriële erfgoed van de mensheid. Zoals de oude beschavingen ons hebben geleerd, is zorgen voor de gezondheid een levenskunst.

Lees meer over Acuut myocardinfarct
Reclame
Gerelateerde artikels
Focus op het hart en de kransslagaders

Het hart: een essentiële spier Het hart is een spier die het lichaam van bloed (…)

Acuut myocardinfarct - Begrijpen - Focus op het hart en de kransslagaders
Kransslag-, hersenslagaders … dezelfde strijd

Wanneer zo’n bloedstroomblokkade als gevolg van een stolsel zich voordoet ter hoogte van sommige vitale organen (…)

Acuut myocardinfarct - Begrijpen - Kransslag-, hersenslagaders … dezelfde strijd