backtotop

Symptomen

Acute myeloïde leukemie - Symptomen - Zeer uiteenlopende symptomen

Zeer uiteenlopende symptomen

Patiënten met acute leukemie hebben vrijwel altijd klachten en symptomen die veroorzaakt zijn door het teveel aan leukemiecellen en het tekort aan normale cellen. Doordat de bloedcellen veel verschillende functies hebben, zijn de symptomen ook heel uiteenlopend.

Algemene symptomen van AML

Vaak voorkomende algemene symptomen van acute myeloïde leukemie (AML) zijn:

 • gewichtsverlies
 • onverklaarbare, toenemende vermoeidheid
 • koorts
 • algemene zwakte
 • nachtelijk zweten
 • verminderde eetlust

Meer specifieke symptomen van AML

Meer specifieke symptomen, direct gerelateerd aan een tekort aan normale rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes zijn bijvoorbeeld3:

 • bloedarmoede of anemie, wat een gevolg is van een tekort aan rode bloedcellen
 • neutropenie, wat wijst op een afname van witte bloedcellen
 • trombocytopenie ofwel een tekort aan bloedplaatjes
Reclame
Acute myeloïde leukemie - Symptomen - Zeer uiteenlopende symptomen

Vermoeidheid en symptomen gerelateerd aan bloedarmoede

De primaire functie van rode bloedcellen is het transporteren van zuurstof doorheen het lichaam. Wanneer er een tekort is aan rode bloedcellen spreekt van bloedarmoede en zullen organen onvoldoende voorzien worden van zuurstof. Als gevolg hiervan kan er in de eerste plaats vermoeidheid optreden. Maar ook duizeligheid, zich zwak voelen, hoofdpijn, hartkloppingen, kortademigheid of bleekheid kunnen gevolgen zijn van bloedarmoede.

Reclame

Infecties als gevolg van neutropenie

Witte bloedcellen zijn essentieel bij de bescherming tegen infecties. Als gevolg van AML zal er een tekort optreden aan deze cellen waardoor er neutropenie ontstaat. Daardoor zal het immuunsysteem minder goed functioneren en wordt men vatbaarder voor infecties door bacteriën, virussen en bepaalde types van schimmels. Dit zal zich uiten door langdurende aanhoudende infecties of het krijgen van de ene na de andere infectie.

Bloedingen als gevolg van trombocytopenie

Trombocytopenie is een tekort aan bloedplaatjes, ook een gevolg van een verminderde aanmaak van beenmergcellen. In normale omstandigheden zorgen bloedplaatjes voor de bloedstolling na verwonding. Wanneer er onvoldoende bloedplaatjes in het lichaam aanwezig zijn, zullen bloedingen niet meer naar behoren gestelpt kunnen worden. Er zullen dus gemakkelijker blauwe plekken gevormd worden en bloedingen zoals neusbloedingen, kleine huidbloedingen of tandvleesbloedingen optreden.

Overige symptomen gerelateerd aan AML

In een later stadium van de ziekte kunnen leukemiecellen doordringen tot in de bloedbaan en zo ook terecht komen in andere organen. Als gevolg van een opstapeling van de opstapeling van abnormale myeloblasten kunnen ook de volgende symptomen optreden:

 • Lymfadenopathie of opgezette lymfeklieren
 • Organomegalie ofwel een abnormale grootte van organen
 • Leukostase als gevolg van aanwezigheid van meer witte bloedcellen dan normaal waardoor deze cellen gaan samenklonteren in de bloedvaten en de doorgang voor rode bloedcellen – en dus ook zuurstof – bemoeilijken.
 • Bot- en gewrichtspijnen

 

Geschreven door Thomas CoucqLees verder: Diagnose

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.