backtotop

Dagelijks leven

Acute myeloïde leukemie - Dagelijks leven - Wat na de behandeling

Wat na de behandeling

Acute myeloïde leukemie (AML)-patiënten blijven een lange periode onder toezicht van hun arts, tot lang na het einde van de behandeling. Hoe de nazorg eruit zit hangt af van de individuele situatie van elke patiënt. Patiënten in remissie worden jaarlijks verder opgevolgd, waarbij men alert blijft voor mogelijk herval.

Wanneer de behandeling geen of onvoldoende kankercellen vernietigd heeft, zal er eerder gefocust worden op symptoombestrijding.

Reclame
Acute myeloïde leukemie - Dagelijks leven - Wat na de behandeling

De gevolgen van de behandelingen

De totale duur van een AML-behandeling, zowel de inductie- als de consolidatietherapie, varieert tussen de 6 maanden en 1 jaar. De lengte van de behandeling hangt af van het type AML en de consolidatiebehandeling die van toepassing is. Het doorlopen van dit traject is dus vaak een zware beproeving, lichamelijk én mentaal. Daarbij komt ook nog de dagelijkse last van symptomen gerelateerd aan AML zelf of de behandelingen van de ziekte. Vaak hebben deze een beduidend negatieve invloed op de fysieke conditie wat kan interfereren met dagelijkse activiteiten en de algemene levenskwaliteit13.

Een groot deel van de patiënten geven 1 tot 3 jaar na herstel van AML aan dat hun levenskwaliteit verbetert is14. Zo neemt algemene vermoeidheid, één van de meest voorkomende symptomen van AML, gradueel af over de tijd. Moeilijker tijdens herstel is het onderhouden van lichamelijke functies. Het wordt daarom meer en meer erkend dat het belangrijk is om tijdens en na AML-behandelingen voldoende in te zetten op lichaamsbeweging. Verder moet er ook de nodige aandacht besteed worden aan de re-integratie van patiënten in sociale activiteiten. Fysieke activiteiten en sociale contacten zullen immers het herstelproces bevorderen en de algemene levenskwaliteit verbeteren.

Reclame

Geschreven door Léni Vandekerckhove

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.