backtotop
Nieuws

Gepubliceerd op 01/09/2021

September, sensibiliseringsmaand voor bloedkanker

September, sensibiliseringsmaand voor bloedkanker

Hoewel kanker in nogal wat landen een van de belangrijkste doodsoorzaken is, blijven leukemie, lymfomen en myelomen grotendeels onbekend. In België staan de kankers op de vierde plaats bij mannen en op de derde plaats bij vrouwen.

Reclame

Er wordt weinig over gepraat, vermoedelijk omdat er minder grootschalige preventiecampagnes zijn voor bloedkankers dan voor andere bepaalde soorten kanker die gepaard gaan met zogenaamde 'vaste' tumoren (borst-, prostaat- of darmkanker bijvoorbeeld).

#BloodCancerAwarenessMonth: dertig dagen om te mobiliseren en te informeren

De maand september staat al jarenlang in het teken van bloedkanker in Angelsaksische landen en in Canada. Elk jaar pieken sociale netwerken rond deze maand, met name rond de hashtag: #BloodCancerAwarenessMonth (of #BCAM). Sinds 2020 is september ook Bloedkankermaand in de Benelux en Frankrijk en krijgen patiënten ook hier de kans om dezelfde ondersteuning te krijgen als patiënten met andere kankers te krijgen en om het onderzoek te bevorderen. Het is ook dé gelegenheid om de ziekten meer bekendheid te geven.

Een paar initiatieven

De stichting Me To You stelt zich tot doel om d.m.v. het steunen van specifieke onderzoeksprojecten de verdere opmars van leukemie en aanverwante vormen van beenmerg- en bloedziekten tegen te gaan. Daarnaast begeleidt de Stichting leukemiepatiënten van alle leeftijden en zorgt ze voor publieksvoorlichting.

Een kleine greep uit de sensibiliseringscampagne van Me To You:

  • Een infografie over de symptomen
  • Een infografie over patiëntenorganisaties
  • Getuigenissen van diverse stakeholders: patiënten, familie, vrienden, artsen, verplegend personeel, wetenschappers, donateurs, actievoerders, sympathisanten…
  • 18 september is World Marrow Donor Day. Op die dag gaat de aandacht naar het belang van stamceldonatie. Onder het motto ‘Ken je een held of ben je er zelf één?’ wil Me To You stamceldonoren feliciteren, inspireren, motiveren en activeren.
  • 30 september is ‘Wear RED Day’. De hele maand worden mensen massaal oproepen om op de laatste dag van de campagne een rood kledingstuk aan te trekken en een selfie of wefie te posten als blijk van dank & steun.

Voor meer inlichtingen: www.stichtingmetoyou.be

De Run to kick van Kick Cancer

De vereniging Kick Cancer, die zich inzet voor kanker bij kinderen, financiert en slaat bruggen tussen de motivatie, de kennis en de inspiratie van alle belanghebbenden: van onderzoekers tot artsen, en van ouders tot politici en farmaceutische bedrijven.

Op 26 september zal een familierace, ‘Run to Kick’ iedereen samenbrengen die betrokken wil zijn bij de financiering van onderzoek naar kinderkanker, bij het ontwikkelen van nieuwe behandelingen wil ontdekken en het verbeteren van bestaande behandelingen.

Voor meer inlichtingen: https://kickcancer.org/nl/fundraisings?locale=nl

Het innovatief platform My Health, My Life

Het innovatief platform My Health, My Life is er voor iedereen die geconfronteerd wordt of werd met kanker of een bloedziekte. Het platform een gratis ‘lifestyle’ magazine aan dat altijd en overal gelezen kan worden.

Voor meer informatie: https://www.myhealthmylife.be/nl-be

Reclame