Is iedereen gelijk als er een vermoeden van bronchitis bestaat?
“Nee, sommige patiënten hebben een verhoogde gevoeligheid: mensen die een onderliggende chronische ademhalingsziekte hebben zoals astma of COPD (chronische obstructieve longziekte), diabetes of hartfalen. Een infectie kan COPD bijvoorbeeld verergeren. Bij al deze patiënten is het ook heel belangrijk om een diagnose van longontsteking niet over het hoofd te zien en te denken dat het om een gewone acute bronchitis gaat. Deze patiënten lopen immers een groter risico op complicaties dan iemand die normaal gezien gezond is. We zijn dus extra waakzaam.”
Welk gevolg heeft dat voor de behandeling van bronchitis?
“Als we te maken hebben met risicopatiënten voeren we, behalve het klinische onderzoek, ook vaker een bloedafname en een radiografie uit. Zo kunnen we longontsteking uitsluiten. Als de diagnose bronchitis is, zien we deze patiënten enkele dagen later opnieuw op het spreekuur om te kijken hoe het met hen gaat.”
Wanneer moet de patiënt opnieuw naar de arts?
“Als we acute bronchitis vaststellen, raden we de patiënt altijd aan opnieuw naar het spreekuur te komen als zijn toestand nog verergert of als er nieuwe symptomen optreden. Als de koorts hoog oploopt en boven 38,5°C stijgt, of als de patiënt meer fluimen begint op te geven en die heel etterig of bloederig worden, moet de patiënt opnieuw naar de arts.”