backtotop

Wat zijn de symptomen van bronchitis?

Wat zijn de symptomen van bronchitis?

Bij acute bronchitis kunnen er verschillende symptomen optreden.

  • Hoest. Dat is het duidelijkste symptoom van acute bronchitis. De eerste dagen is de hoest droog en niet productief (zonder fluimen). Daarna kan er een slijmhoest optreden die productief is (met fluimen). Meestal houdt de hoest tien tot twintig dagen aan, maar soms houdt hij nog weken aan nadat de andere symptomen verdwenen zijn.
  • Fluimen. Hoest is een verdedigingsmechanisme om verstopte bronchiën vrij te maken. Fluimen opgeven helpt om het opgestapelde, overtollige slijm af te voeren. Die fluimen zien er soms etterig uit. Een op de twee patiënten met acute bronchitis geeft fluimen op.
  • Ademhalingsproblemen. Soms wordt de patiënt kortademig, maar dat symptoom blijft matig en treedt vooral op bij mensen die al gevoeliger zijn, zoals astmapatiënten.
  • Koorts kan ook optreden, maar die is licht en blijft meestal onder 38,5° C.
  • De patiënt is soms moe en voelt zich algemeen niet lekker.
  • Als de dokter met een stethoscoop de longen beluistert, kan hij soms een fluitend geluid tijdens het ademhalen (wheezing) horen. Dat is het gevolg van verstopte bronchiën: doordat de doorgang versmald is, kan de lucht maar moeilijk door, net zoals bij een fluitje.

Bronchitis is te wijten aan virussen die ook andere infecties kunnen veroorzaken: griep, verkoudheid, neus-keelholteontsteking (rinofaryngitis) enzovoort. Deze ziekten, met de symptomen die erbij horen, komen soms samen met acute bronchitis voor.

Geschreven door Thomas Coucqvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Wat zijn de symptomen van bronchitis?
Reclame