Behandelingen

Licht- en lasertherapie tegen acne

Lichttherapie

Uv-licht van de zon heeft een ontstekingsremmend effect op korte termijn waardoor acne in de zomermaanden vaak beter is. Maar uv-stralen stimuleren ook de talgproductie, wat de acne op termijn altijd verergert. Voor de behandeling van acne wordt rood en blauw licht gebruikt. Blauw licht heeft een antibacterieel effect en neemt zo de oorzaak van de ontsteking in de porie weg. Rood licht geneest de wond. Maar het langetermijneffect van fototherapie ligt niet vast.

Laser

Zoals lichttherapie moet lasertherapie worden uitgevoerd door een dermatoloog die ervaring heeft met deze methoden. Want deze behandelingen staan nog in de kinderschoenen en er zijn meer studies nodig om hun doeltreffendheid op lange termijn verder te objectiveren.

Zo gaat de zogenaamde gepulseerde kleurstoflaser bacteriën en ontstekingen tegen. Het rode restletsel vervaagt door het verschroeien van de kleine haarvaatjes in de huid. Vooral patiënten met hevige ontstekingen kunnen hier baat bij hebben. De IPL-laser (Intense Pulse Light) doodt alleen bacteriën en is dus geschikt voor matigere vormen van acne. Littekens en zwarte comedonen worden dan weer het best behandeld met de Smoothbeam. Deze laserstraal wijzigt de structuur en de functie van de talgklier, waardoor de puistjes verdwijnen. Hij vervaagt ook de littekens door acne.

Geschreven door Dr Michelle Cooremanvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Licht- en lasertherapie tegen acne
Reclame