Behandelingen

Crèmes en lotions tegen acne

Benzoylperoxide

Benzoylperoxide is een krachtig antibacterieel en ontstekingswerend middel. Maar in tegenstelling tot antibiotica, lokt het geen resistentie uit. Het middel is bestemd voor patiënten met rode en etterige puisten, beperkt in aantal of in uitgebreidheid. Maar het heeft slechts een beperkt effect op comedonen (zwarte en witte puntjes). Het is vrij verkrijgbaar in de apotheek. Het meest voorkomende ongewenste effect is irritatie van de huid. Bovendien heeft het een afblekend effect op textiel. Opgelet met vlekken dus.

Lokale retinoïden

Retinoïden zijn producten afgeleid van vitamine A. In de huid gaat vitamine A de abnormaal verhoogde afschilfering van dode huidcellen in de poriën tegen en verhindert zo de vorming van mee-eters of comedonen (zwarte en witte puntjes). Deze producten zijn zeker aangewezen voor patiënten bij wie veel comedonen aanwezig zijn. Zij vormen ook de basis voor elke lokale acnebehandeling, omdat elk acneletsel aanvankelijk ontstaat uit een mee-eter (comedo). Retinoïden moeten door een arts voorgeschreven worden, omdat ze niet aangewezen zijn voor zwangere vrouwen of voor vrouwen die borstvoeding geven. Maar ook vrouwen die wensen zwanger te worden, mogen geen retinoïden nemen. Ongewenste effecten van retinoïden voor lokaal gebruik zijn soms irritatie met jeuk en roodheid.

Azelaïnezuur

Azelaïnezuur bevordert vooral de afschilfering van de dode cellen die de poriën verstoppen. Het is in mindere mate ook ontstekingswerend en antibacterieel. In België zal de arts azelaïnezuur voornamelijk voorschrijven als de combinatie van benzoylperoxide en lokale retinoïden niet goed verdragen wordt (irritatie) of onvoldoende effect heeft.

Lokale antibiotica

De arts schrijft lokale antibiotica voor omdat ze een antibacterieel en ontstekingswerend effect hebben. Ze verminderen pukkels en puistjes, maar hebben geen effect op de comedonen (zwarte en witte puntjes). Omdat steeds meer bacteriën resistent worden tegen antibiotica, hebben sommige middelen geen effect meer. Vermijd langdurig gebruik en gebruik geen lokale en orale antibiotica op hetzelfde moment. Lokale antibiotica kunnen het best gecombineerd worden met lokaal benzoylperoxide om resistentievorming tegen het antibioticum te verminderen. Ook de combinatie met lokale retinoïden is interessant, aangezien lokale antibiotica geen enkel effect hebben op comedonen.

Geschreven door Dr Michelle CooremanHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Crèmes en lotions tegen acne
Reclame