Behandelingen

Orale behandelingen tegen acne

Orale antibiotica

Orale antibiotica zijn aangewezen bij ernstige vormen van acne met veel ontstekingsletsels. Zij hebben een antibacteriële werking, maar zeker ook een belangrijke ontstekingsremmende functie. Zij moeten door een arts voorgeschreven worden, samen met een lokaal geneesmiddel. Zij hebben geen invloed op de vorming van mee-eters of comedonen (zwarte en witte puntjes). Als er na drie maanden geen verbetering zichtbaar is, zal de arts de behandeling stopzetten. Is er wel verbetering, dan kan de combinatie voortgezet worden gedurende maximaal zes maanden.

Isotretinoïne

Isotretinoïne is een product dat afgeleid is van vitamine A. Het vermindert de talgproductie, normaliseert de afschilfering van dode huidcellen en gaat dus de vorming van comedonen of mee-eters tegen. Bovendien heeft het ook ontstekingsremmende eigenschappen. Het wordt beschouwd als een redmiddel wanneer de vorige, klassieke behandelingen niet (meer) werken of wanneer acne met cystevorming opduikt. Een behandelingskuur duurt verschillende maanden. In het begin krijgt de patiënt een lage dosis, daarna wordt de dosis op maat gebracht. Omdat de ongewenste effecten talrijk zijn, is dit geneesmiddel voorschriftplichtig. Gedurende de hele duur van de behandeling tot een maand na het stoppen ervan, moet een voorbehoedsmiddel worden gebruikt. Ook zijn regelmatige bloedafnames noodzakelijk om eventuele leverfunctiestoornissen en een stijging van de bloedvetten op te sporen.

Zinkgluconaat

Zink is een essentieel mineraal met verschillende functies. Onder de vorm van zinkgluconaat wordt het gemakkelijk opgenomen in het lichaam. Een dagelijkse dosis van 30 tot 50 mg zou de vorming van puistjes bij mensen met veel acne verhinderen.

Anticonceptiepil

Bij vrouwen met acne die anticonceptie wensen te gebruiken, kan een pil met een progestageen met antiandrogeenwerking een bestaande acne verminderen. Deze pil moet twee tot vier maanden ingenomen worden, voor het effect op de acne zichtbaar is. Terugval blijft mogelijk.

Geschreven door Dr Michelle CooremanHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Orale behandelingen tegen acne
Reclame