Begrijpen

Huid, talgklieren en talg

De verschillende huidlagen

Tot de functies van de huid behoort het beschermen tegen invloeden van buitenaf. Maar het is ook de huid die ons koude, warmte, druk of strelingen laat voelen.

De huid bestaat uit verschillende lagen:

  • De opperhuid (epidermis) vormt de grens van het lichaam met de buitenwereld en bestaat uit meerdere lagen, waarvan de bovenste laag (de hoornlaag) gevormd wordt door verhoornde of dode huidcellen.
  • De lederhuid (dermis) is de diepere huidlaag, die bindweefsel en bloedvaten bevat.

Talgklieren

De talgklieren liggen in de lederhuid. Zij bevinden zich naast de haarzakjes, met de haarwortels, maar ook in onbehaarde delen. Deze klieren produceren huidsmeer, ook wel talg of sebum genoemd. Deze vetachtige substantie beschermt de huid en het haar tegen uitdroging en tegen infecties. In de puberteit worden de talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst groter. Dit gebeurt onder invloed van de mannelijke geslachtshormonen, androgenen, die ook bij vrouwen voorkomen. Hierdoor wordt de huid vettiger en kan acne ontstaan.

Talgophopingen

Door de verhoogde talgproductie in de puberteit en door een versnelde afschilfering van dode huidcellen raakt de afvoergang, die de talg naar de opperhuid brengt, verstopt. Zo ontstaan talgophopingen, die aanleiding geven tot mee-eters of comedonen (zwarte en witte puntjes).

Geschreven door Dr Michelle CooremanHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Acne - Begrijpen - Huid, talgklieren en talg
Reclame