Begrijpen

Andere vormen van acne

Ernstige vormen van acne vulgaris

Acne conglobata is een ernstigere vorm van acne. Die komt voornamelijk voor bij mannen en blijft vaak na de puberteit bestaan. De ontstekingen verlopen heviger op de schouders, de rug en de borst. Typisch zijn de dubbelcomedonen, grote onderhuidse knobbels en abcessen, die bij genezing grote littekens achterlaten.

Fulminante acne is een zeldzame, ernstige vorm van acne. Ze zet plots op, met uitgesproken onderhuidse ontstekingen. Deze vorm gaat gepaard met koortsopstoten, spierklachten, pijn en gewichtsverlies. Zij vergt een dringende behandeling.

Acne bij volwassen vrouwen

Acne bij volwassen vrouwen (25 tot 40 jaar) is geen voortzetting van een jeugdacne (juveniele acne). Erfelijkheid, roken en stress zijn vaak factoren die mogelijk gunstig zijn voor acne. In tegenstelling tot juveniele acne ontstaat die op een minder vettige huid, aan de onderkant van het gelaat, de kin, de onderkaak, de halsstreek. Hormoonschommelingen, zoals tijdens de zwangerschap, de menopauze, of een week voor de menstruatie, kunnen een opstoot geven.

Acne bij polycysteus ovarium

Vrouwen met een polycysteus ovarium hebben eierstokken die geen of weinig eicellen en vrouwelijke hormonen produceren en die gevuld zijn met talrijke cysten, zoals de naam aangeeft. Deze ziekte wordt gekenmerkt door een overproductie van mannelijke hormonen. Daardoor hebben deze vrouwen een onregelmatige menstruele cyclus en mannelijke uiterlijke kenmerken: overmatige haargroei op bovenlip, kin en borstregio, maar ook een vettige huid en acne.

Neonatale acne

Neonatale acne (baby-acne) is een vrij milde vorm die alleen bij pasgeboren baby’s voorkomt: kleine acnepuistjes komen dan in hun gezicht opzetten, als gevolg van de blootstelling aan hormonen van de moeder in het foetale leven. Deze vorm verdwijnt vanzelf.

Geschreven door Dr Michelle Cooremanvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Acne - Begrijpen - Andere vormen van acne
Reclame