Begrijpen

Twee soorten letsels bij acne

Comedonen: zwarte of witte puntjes

Bij acne vulgaris zijn er twee soorten letsels. Het eerste letsel is talgophopingen of comedonen. Ofwel zijn die oppervlakkig en open: dat zijn de zwarte comedonen of zwarte puntjes. Het zwarte puntje is de hoornprop die in de uitgezette porie zichtbaar is. Ofwel liggen de comedonen dieper, dus meer onderhuids: dat zijn de gesloten comedonen, ook witte comedonen of witte puntjes genoemd. In dit stadium is er geen sprake van ontsteking.

Ontsteking: het ontstaan van puistjes

Ontsteking begint wanneer de talgklier barst en de irriterende inhoudstoffen in de omgevende huid (dermis, lederhuid) terechtkomen. De vetzuren die door de Propionibacterium acnes gevormd worden uit talg, irriteren de huid. Rode pukkels en etterige puistjes kenmerken de aanwezigheid van een ontsteking.

Puistjes uitknijpen en krabben bevordert de ontsteking. Een hevigere ontsteking kan tot in de onderhuid gaan. Dan ontstaan cysten en mogelijk abcessen, dat zijn opstapelingen van etter of pus, ook wel nodulaire of cystische acne genoemd. Na genezing van deze vorm van acne blijven altijd littekens achter.

Geschreven door Dr Michelle CooremanHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Acne - Begrijpen - Twee soorten letsels bij acne
Reclame