Symptomen

Aambeien: wat zijn de symptomen?

Opfrissing anatomie


Om de pijn bij aambeien te begrijpen, moet u weten dat zich vlak voor de anus een grens bevindt tussen het slijmvlies van de darmen en de huid van de anus. Die grens wordt de ‘linea pectinea’ genoemd. Boven die lijn, aan de kant van de darmen, ligt een zone die weinig zenuwen bevat en dus niet erg gevoelig is voor pijn. Maar daaronder bevindt zich de anus waar wel veel zenuwen inzitten. Hinder in dat gebied zal dus veel pijn veroorzaken.

Wisselende pijn en hinder

Inwendige aambeien bevinden zich boven de linea pectinea. Het kan dus gebeuren dat een hemorroïdale aandoening geen pijn doet, maar alleen hinderlijk is of een zwaar gevoel veroorzaakt. Maar soms veroorzaakt de zwelling van de aders spanning en ‘trekt’ ze aan de linea pectinea, wat wel pijnlijk is. Meestal hebben mensen met een hemorroïdale aandoening pijn bij de ontlasting, omdat de aambeien bewegen bij de doorgang van de stoelgang en het persen.

Bloedingen: waakzaamheid geboden

Bij een hemorroïdale aandoening zijn de bloedvaten die de aambeien vormen, misvormd. Ze worden slecht ondersteund en bevinden zich ‘in de weg’ van de uitwerpselen, wanneer iemand naar het toilet gaat. Het zal dus niet verwonderen dat bloedingen zeer frequent voorkomen. Nadat de persoon zich heeft afgeveegd, merkt die bloed op het toiletpapier. Ook zijn er mogelijk helderrode bloedspatten zichtbaar in het toilet.

Maar bloedverlies bij de ontlasting kan ook wijzen op darmkanker. Als u bloed terugvindt, is het dus belangrijk om een arts te raadplegen. Als het vals alarm is, worden in ieder geval uw aambeien beter gecontroleerd.

Geschreven door Marion GarteiserHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Aambeien: wat zijn de symptomen?
Reclame