backtotop

Leven met aambeien

Aambeien - Leven met - Vezels tegen aambeien?

Vezels tegen aambeien?

Constipatie werkt aambeien in de hand

Constipatie is een van de belangrijkste oorzaken van een hemorroïdale aandoening. Door het persen stijgt immers de druk in de buik en zullen de aambeien meer uitstulpen door het anale kanaal. Lang op de wc-bril blijven zitten heeft hetzelfde resultaat.

De transit regelen is dus van het grootste belang bij de behandeling van een hemorroïdale aandoening.

Vezels voor een vlottere transit

De beste oplossing om regelmatiger naar het toilet te gaan, is kiezen voor een vezelrijke voeding. Voedingsvezels zitten in bijna alle groenten. Ze worden niet verteerd tijdens de passage door het spijsverteringskanaal en worden dus (bijna) volledig teruggevonden in onze darmen. Ze vervullen verschillende cruciale taken voor onze transit:

  • Het volume van de stoelgang: hoe meer vezels we eten, hoe volumineuzer onze stoelgang wordt en hoe sneller die wordt uitgescheiden.
  • De textuur van de stoelgang: hoe meer vezels de stoelgang bevat, hoe meer vocht erin voorkomt. Vocht maakt de stoelgang zachter en gemakkelijker om uit te scheiden.
  • Een snellere darmtransit: de vezels irriteren de dikke darm lichtjes. Dit effect zet hem ertoe aan om zich samen te trekken en de stoelgang dus voort te stuwen naar de uitgang.

 

Reclame
Aambeien - Leven met - Vezels tegen aambeien?

Kies het juiste laxeermiddel

Volumevergrotende laxeermiddelen

De volumevergrotende laxeermiddelen (vb.: psyllium of ispaghul) zijn vezels die het volume van de stoelgang en de hoeveelheid water vergroten. Ze kunnen worden gebruikt zonder bijwerkingen en veroorzaken normaal geen gewenning.

Osmotische laxeermiddelen

De osmotische laxeermiddelen (vb.: lactitol, lactulose, sorbitol, macrogol) trekken water in de stoelgang aan en maken het gemakkelijker om die uit te scheiden. Ze kunnen zonder risico worden ingenomen, maar medisch advies is noodzakelijk bij regelmatig of langdurig gebruik.

Contactlaxeermiddelen

Een derde klasse laxeermiddelen (vb.: biscacodyl of antrachinonderivaten, dikwijls op basis van planten, zoals senna of cascara) werkt rechtstreeks op de darmen. Ze laten de darmen samentrekken om de stoelgang uit te scheiden. Ze werken heel snel; al binnen enkele uren. Maar ze leiden snel tot afhankelijkheid en verhogen het risico op chronische constipatie. Gebruik is dus alleen op korte termijn aangewezen.

Aambeien - Leven met - Kies het juiste laxeermiddel
Reclame

Geschreven door Marion GarteiserLees verder: Hoe worden aambeien behandeld?

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.