Leven met

Vezels tegen aambeien?

Constipatie werkt aambeien in de hand

Constipatie is een van de belangrijkste oorzaken van een hemorroïdale aandoening. Door het persen stijgt immers de druk in de buik en zullen de aambeien meer uitstulpen door het anale kanaal. Lang op de wc-bril blijven zitten heeft hetzelfde resultaat.

De transit regelen is dus van het grootste belang bij de behandeling van een hemorroïdale aandoening.

Vezels voor een vlottere transit

De beste oplossing om regelmatiger naar het toilet te gaan, is kiezen voor een vezelrijke voeding. Voedingsvezels zitten in bijna alle groenten. Ze worden niet verteerd tijdens de passage door het spijsverteringskanaal en worden dus (bijna) volledig teruggevonden in onze darmen. Ze vervullen verschillende cruciale taken voor onze transit:

  • Het volume van de stoelgang: hoe meer vezels we eten, hoe volumineuzer onze stoelgang wordt en hoe sneller die wordt uitgescheiden.
  • De textuur van de stoelgang: hoe meer vezels de stoelgang bevat, hoe meer vocht erin voorkomt. Vocht maakt de stoelgang zachter en gemakkelijker om uit te scheiden.
  • Een snellere darmtransit: de vezels irriteren de dikke darm lichtjes. Dit effect zet hem ertoe aan om zich samen te trekken en de stoelgang dus voort te stuwen naar de uitgang.

 

Geschreven door Marion GarteiserHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Aambeien - Leven met - Vezels tegen aambeien?
Reclame