Begrijpen

Hemorroïdale aandoeningen: evolutie en oorzaken

Evolutie kan sterk verschillen

Bijna 30% van de bevolking zou een hemorroïdale aandoening hebben, maar dat percentage omvat heel diverse situaties. Sommige mensen hebben lichte symptomen die al verbeteren als ze enkele adviezen over hun levensstijl en voeding opvolgen. Bij anderen evolueren de aambeien steeds verder tot er chirurgie nodig wordt. Aambeien zijn dus voor iedereen anders.

Oorzaken van hemorroïdale aandoeningen

Hemorroïdale aandoeningen hebben veel oorzaken. Ze kunnen doorgaans niet worden verklaard door een enkele aanleiding. Deze factoren verhogen het risico op een hemorroïdale aandoening:

  • familiale voorgeschiedenis van een hemorroïdale aandoening: de meeste artsen merken op dat er gezinnen ‘met aambeien’ zijn en gezinnen zonder.
  • chronische of frequente constipatie: door de inspanning van het persen gaan de aambeien uitpuilen in het anale kanaal, wat het steunweefsel verzwakt.
  • alles wat de bloedvaten uitzet of irriteert: sauna, warme baden of zonnebaden, cafeïne of theïne, sterk gekruide voeding, alcohol enz.
  • een zwangerschap: hormonen kunnen de veneuze bloedsomloop aantasten. Een zwangerschap vergroot ook de kans op constipatie. Tot slot verhoogt een bevalling de druk in de buik enorm, met meer risico op uitpuilen en zelfs het naar buiten komen van de aambeien tot gevolg.

Geschreven door Marion Garteiser Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Aambeien - Begrijpen - Hemorroïdale aandoeningen: evolutie en oorzaken
Reclame