Begrijpen

Aambeien: normale aders

Aders van de anus

Aambeien zijn de aders in de anus. Meer bepaald gaat het om een vlecht van kleine aders rond de anus die soms in kleine zakjes georganiseerd zijn in plaats van in fijne buisjes, zoals in de rest van het lichaam.

  • Een reeks aambeien bevindt zich net onder het rectum (de endeldarm), in een gebied zonder zenuwen, en dat dus niet pijnlijk is.
  • Een ander netwerk bevindt zich op de buitenste rand van de anus, onder de huid.

Aambeien worden in principe op hun plaats in het anale kanaal gehouden door het slijmvlies en het ‘ligamentum suspensorium’, een steunende weefselband. Maar ze zijn niet volledig roerloos: ze bewegen afhankelijk van onze houding en tijdens het persen bij de ontlasting.

Waarvoor dienen aambeien?


Normaal zijn aambeien heel nuttig. Zoals alle bloedvaten in ons lichaam is hun belangrijkste taak om de weefsels van bloed te voorzien. Daarna brengen ze het bloed, dat zuurstof en voedingsmiddelen heeft afgegeven rond de anus, terug naar het hart en de longen.

Ze hebben ook een eigen aanvullende taak: ze dragen bij tot de continentie. Ze werken met andere woorden mee aan ons vermogen om alleen stoelgang uit te scheiden als we dat willen en in de juiste omstandigheden. Want ze hebben de neiging om heel licht uit te puilen in de anus, en maken zo de sluitspier doeltreffender.

Geschreven door Marion Garteiser Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Aambeien: normale aders
Reclame