MS: Jack Osbourne vecht tegen foute perceptie

MS: Jack Osbourne vecht tegen foute perceptie
16/09/2014
Geschreven door Emily Nazionale

Jack Osbourne was net 26 geworden toen de auto-immuunziekte multiple sclerose (MS) bij hem vastgesteld werd. Jack is de jongste telg van heavy metalzanger Ozzy Osbourne en TV-persoonlijkheid Sharon Osbourne. Hij werkte zich voor het eerst in de belangstelling in de succesvolle realityshow ‘The Osbournes’ over het wel en wee van zijn familie.

“Na de diagnose had ik zo’n vier dagen lang zelfmedelijden” zegt hij in een interview in de webshow HuffPost Live. “Ik dacht: mijn leven is voorbij. Maar toen ben ik informatie beginnen op te zoeken, sprak ik met artsen en lotgenoten, en zo kwam ik erachter dat MS eigenlijk veel beter controleerbaar is dan wat de publieke perceptie ervan doet vermoeden. Dat is ook een van de redenen waarom ik er zelf zo open over ben.”  

Jack Osbourne werpt zich sindsdien op als een gebeten voorvechter van MS, vooral via zijn website, You Don’t Know Jack About MS. Zijn voornaamste streven: komaf maken met de vooroordelen en foute percepties die heersen over de ziekte. “Zo treft MS niet alleen maar vrouwen en oudere mensen” aldus Obsourne op zijn website. “Ook is MS geen doodvonnis. Zelf dacht ik aanvankelijk dat mij een snelle achteruitgang zou wachten, om uiteindelijk te belanden in een rolstoel. Maar dat hoeft niet zo te zijn.”

Ondanks de periode van gezichtsverlies aan één oog -een teken dat Osbourne deed vermoeden dat er iets mis was-, de gevoelloosheid, het beven, de vermoeidheid en evenwichtsstoornissen… allen veel voorkomende symptomen van MS, is er niet alleen maar slechts nieuws geweest. “Zo heeft de diagnose remittente MS mij geleerd dat een goede gezondheid geen vanzelfsprekendheid is.” Daarom heeft Osbourne enkele belangrijke maatregelen genomen om gezonder te gaan leven. Maar vooral leeft nu hij volgens zijn eigen ritme, met op tijd en stond een rustpauze. Het allerbelangrijkste dat Osbourne echter opgestoken heeft, is dat ondanks al de aanpassingen die MS vergt, je de ziekte je niet moeten laten controleren. “Vind je eigen manier om er mee om te gaan en zoek steun.”

Reclame
De ziekte van de week
LMD

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z