Zij getuigen

mir-maladies-invisibles_238x120

Reumatische ontstekingsziekten: onzichtbare ziekten

Sylviane Duthoit lijdt aan reumatoïde artritis. Ze is voorzitster van de vereniging CLAIR (Confédération pour la Lutte contre les Affections Inflammatoires Rhumatismales).

De patiënten en de artsen beter inlichten

Eén van de problemen is nog altijd dat we zo weinig weten over reumatische ontstekingsziekten. Er werd weliswaar veel vooruitgang geboekt en de huisartsen zijn beter ingelicht dan vroeger. Maar het grote publiek associeert die aandoeningen nog vaak met artrose of ouderdomsziekten.

Een vroege diagnose

Gelukkig kan de diagnose nu veel vaker vroeg worden gesteld. Voorheen duurde het meerdere jaren voor de diagnose werd gesteld. Nu kan de behandeling veel sneller worden gestart, waardoor de evolutie ook veel beter zal zijn.

Onzichtbare ziekten

De verbetering van de behandeling heeft ook een nadeel: de ‘onzichtbare’ ziekten zijn nog onzichtbaarder geworden. Reumatische ontstekingsziekten zijn niet meer zo invaliderend, maar blijven vaak erg pijnlijk. En als het aan de buitenkant niet te zien is, is het soms moeilijk te begrijpen. Dat is de keerzijde van de medaille.

 

Reclame
Ziektes van A tot Z