Prikkelbare darm

Begrijpen

Darmkanaal neemt water en voedingsstoffen op

Voedsel wordt op twee manieren verteerd

De transformatie en vervolgens absorptie van voedingsstoffen door het organisme gebeurt vooral in de dunne darm. Voor het voedsel daar aankomt, blijft het drie tot zeven uur in de maag, waar het op twee manieren tegelijk wordt verteerd: mechanisch, omdat het wordt dooreengeroerd, en chemisch, omdat het voedsel wordt vermengd met maagsappen. De brij die daardoor ontstaat, de zogenaamde chymus, wordt dan naar het duodenum of twaalfvingerige darm geleid, een soort voorkamer van de dunne darm. Daar absorbeert het organisme ijzer, calcium, bepaalde suikers en vitaminen.

Bloedvaten nemen voedingsstoffen op

De chymus wordt daarna naar de dunne darm gevoerd. In dat ongeveer zes meter lange kanaal zetten de darmsappen het verteringswerk verder, waardoor de voedselmoleculen worden omgezet in voedingsstoffen. Dankzij de werking van de villi of darmvlokken, een soort uitstulpinkjes die op kleine franjes lijken en de binnenwand van de dunne darm bekleden, worden de voedingsstoffen vervolgens opgenomen door het bloedvatenstelsel. Na de doorgang door de dunne darm komt de niet-geabsorbeerde voedselmaterie in het colon terecht, ook wel dikke darm genoemd. De belangrijkste functie van het colon is water absorberen.

Geschreven door Jonathan BarbierHet volgende artikel lezen

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
intestin-zone-absorption-eau-nutriments-darmkanaal-waar-water-en-voedingsstoffen-worden-opgenomen_180x180
Reclame
Ziektes van A tot Z