GERD-reflux

Oorzaken

GERD: is het voedsel verantwoordelijk?

Te zware maaltijd

De maag is geen rekbaar orgaan. Door te veel voedsel neemt de druk op de maag toe, wat zure oprispingen in de hand werkt.

Te snelle maaltijd

Tijdens een veel te snelle maaltijd heeft de maag niet genoeg tijd om elke hap te verteren. De eerste hap is nog niet verwerkt en de volgende hap komt al in de maag terecht. Het voedsel stapelt zich dus op in de maag. Als de maag te vol is, kan het voedsel samen met het maagsap terug oprispen.

Moeilijker te verteren drank en voedsel

Sommige drank- en voedselsoorten worden minder snel verteerd dan andere. Ze blijven dus langer in de maag zitten, waardoor het risico op gastro-oesofagale reflux stijgt. Dat gebeurt onder meer met:

  • vetrijke maaltijden
  • sterk gekruide maaltijden
  • chocolade
  • koffie en andere dranken op basis van cafeïne, bijvoorbeeld thee

Ook gegiste dranken, zoals bier, wijn en cider verhogen de maagzuurproductie. Ten slotte kunnen ook bruisende dranken zure oprispingen veroorzaken. De luchtbellen nemen immers plaats in de maag en voeren de druk op.

Geschreven door volgend hoofdstuk lezen

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
alimentation-cause-rgo-oorzaak-voeding-gerd_180x180
Ziektes van A tot Z