Leven met

Welk dieet bij diabetes?

Evenwichtige voeding

Het dieet is een essentieel element bij de behandeling van diabetes. Het is even belangrijk als lichaamsbeweging en de inname van geneesmiddelen. De principes van het dieet zijn evenwel geëvolueerd: het is niet meer een dieet dat minder suikers bevat, maar een matig caloriearm dieet. Eigenlijk lijkt het diabetesdieet zeer sterk op het dieet dat voedingsspecialisten voor iedereen aanraden.

Minder alcoholhoudende dranken

Minder calorieën innemen wordt in de eerste plaats bereikt door minder alcohol te drinken.

Minder vetten

Ook de hoeveelheid vet moet worden verlaagd. Alle vetten hebben dezelfde calorische waarde (1 g = 9 kcal). Maar alleen verzadigde vetten (vleeswaren, vlees en kaas, palm- en kokosolie) werken insulineresistentie en atherosclerose (verdikking en verharding van de slagaders) in de hand. Daarom wordt aanbevolen de consumptie van vis (zelfs vette vis), en meervoudig en enkelvoudig onverzadigde plantaardige oliën te verhogen.

Welke suikers verdienen de voorkeur?
  • Brood, aardappelen, griesmeel, wortelen en uiteraard suiker zelf verhogen het suikergehalte in het bloed sterk
  • Fruit, deegwaren, rijst, suiker (saccharose) verhogen het suikergehalte in het bloed matig.
  • Fructose, zuivelproducten, peulvruchten (bonen, linzen) verhogen het suikergehalte in het bloed licht.

De voorkeur moet worden gegeven aan voedingsmiddelen die het suikergehalte licht verhogen. De stijging van de glykemie na de maaltijden draagt namelijk bij tot het stijgen van het HbA1c en is schadelijk voor de bloedvaten. Zoetstoffen verhogen het suikergehalte in het bloed niet en worden dus aangeraden bij diabetespatiënten.

Niet snoepen

Om het snoepen tegen te gaan is het raadzaam minstens drie maaltijden per dag te nemen.

Geschreven door Dr Jean-Yves HindletHet volgende artikel lezen

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
regime-diabetique-diabetesdieet
Reclame
Ziektes van A tot Z