Buikgriep

Leven met

Buikgriep: voorkom besmetting

Hoe wordt gastro-enteritis overgedragen?

Buikgriep kan op twee manieren overgedragen worden:

  • door een voedselvergiftiging (vooral bacteriële en parasitaire gastro-enteritis)
  • via contact met een besmette persoon of een besmet voorwerp (vooral virale gastro-enteritis).
Verklein de risico's op virale besmetting

Virussen worden overgedragen via speeksel, handen en stoelgang. Wanneer er een epidemie woedt of een gezinslid buikgriep heeft, moet u de volgende voorzorgsmaatregelen nemen:

  • was verschillende keren per dag uw handen, zeker vóór elke maaltijd(bereiding), na elke toiletbeurt en na een luier te hebben ververst;
  • niet kussen en knuffelen, en elk direct contact met de zieke vermijden;
  • geen voedsel, keukengerei (bestek, glazen, borden...) of handdoeken uitwisselen met de patiënt;
  • berg tandenborstels afzonderlijk op;
  • laat de zieke geen maaltijden bereiden.
Voorkom voedselvergiftiging

Onze voeding kan heel wat bacteriën bevatten die buikgriep veroorzaken: eieren, oesters, gehakt, gevogelte, besmet water... Enkele regels om voedselvergiftiging te vermijden:

  • respecteer de koudeketen;
  • vries een ontvroren product niet opnieuw in;
  • bak het voedsel goed, vooral rood vlees, gevogelte en eieren;
  • zet voedselresten binnen twee uur na bereiding in de koelkast;
  • spoel rauwe groenten en fruit af met leidingwater;
  • reinig het keukengereedschap en het werkblad grondig;
  • in landen waar de hygiëne niet optimaal is: alleen dranken nuttigen in flessen. Vermijd blikjes, ijs en ijsblokjes, en eet geen rauwe groenten en geschilde vruchten.

Het volgende artikel lezen

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
eviter-contagion-besmetting-voorkomen
Ziektes van A tot Z