Myeloom

Wat is een myeloom?

Myeloom: een aantasting van het beenmerg

Multipel myeloom is een aandoening van het beenmerg (niet te verwarren met het ruggenmerg). Het gaat dus niet om botkanker in de eigenlijke zin van het woord, maar om kanker van de inhoud van het bot. In het beenmerg, in het bijzonder dat van lange beenderen zoals het dijbeen (femur), worden bloedcellen aangemaakt: witte en rode bloedcellen en bloedplaatjes. Deze productie is erg groot: naar schatting worden er dagelijks meer dan 400 miljard bloedcellen aangemaakt.

Verdediging tegen infecties

Een bepaald type witte bloedcellen, de plasmocyten, is verantwoordelijk voor het aanmaken van antistoffen. Antistoffen (of immunoglobulinen) hebben een bijzonder belangrijke rol bij de verdediging van ons lichaam tegen bijvoorbeeld infecties. Er bestaan verschillende types immunoglobulinen: A, D, E, G, M … met elk een verschillende rol.

Genetische mutaties

Een myeloom ontstaat door een genetische mutatie van een van deze specifieke witte bloedcellen, die zich op een ongecontroleerde manier beginnen te vermenigvuldigen. Terwijl ze zich vermenigvuldigen, wordt een identiek immunoglobuline (antistof) aangemaakt. Dit wordt een paraproteïne of ‘monoclonaal proteïne’ genoemd. Dat komt omdat het aangemaakt wordt door eenzelfde cel die zich op ongebreidelde wijze vermenigvuldigt.

 

Geschreven door Dr Philippe Violon Het volgende artikel lezen

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
definition-myelome-definitie-myeloom_180x180
Ziektes van A tot Z