Last van reisziekte? Probeer dan eens gember uit!

mal-des-transports-gingembre-reisziekte-gember_940x400
27/06/2014
Geschreven door Barbara Delbrouck

Binnenkort komt de vakantie-uittocht weer op gang. Koffers inladen, picknick in de frigobox en koers zetten naar uw reisbestemming. Een weergaloos vooruitzicht! Of toch niet altijd? Nee, want mensen die gevoelig zijn voor reisziekte, worden onderweg gegarandeerd misselijk, wat allesbehalve prettig is. Maar er is goed nieuws voor hen: gember zou hen hun reislust kunnen teruggeven …

Gember zou immers nog een heel pak andere deugden hebben dan die van ‘smaakmaker’ van Aziatische gerechten. Zijn belangrijkste werkzame molecule, gingerol, is namelijk goed tegen misselijkheid en braken. Gingerol heeft verschillende gunstige effecten op het organisme:
    •    Het werkt in op de serotoninereceptoren. Serotonine is één van de neurotransmitters die braken veroorzaakt.
    •    Het remt de werking af van de zogenaamde P-substantie, die eveneens tot braken kan leiden.
    •    Het versnelt de maaglediging, verlicht darmkrampen en helpt op die manier braken te voorkomen.

Klinische studies hebben aangetoond dat gember even doeltreffend is als de chemische moleculen die vaak gebruikt worden om reisziekte te bestrijden. Gember is niet alleen een natuurlijke stof, maar zou bovendien ook geen slaperigheid of bijwerkingen veroorzaken. Een voordeel dat kan tellen!

Zin om het eens uit te proberen? Gember is niet alleen verkrijgbaar in poedervorm (in de fytotherapie), maar ook als voedingssupplement. In dit laatste geval is het gehalte aan werkzame stoffen (gingerolen) gestandaardiseerd, kwestie van de doeltreffendste dosering te waarborgen.

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z